Správa železniční dopravní cesty chce do tratí investovat 36 miliard korun

Správa železniční dopravní cesty letos plánuje dokončit, postavit a zmodernizovat některé tratě. Použít může 36 miliard korun, které má k dispozici. Částka je trojnásobkem sumy utracené v loňském roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V neděli 15. prosince se změní jízdní řády na železnici (ilustrační foto)

V neděli 15. prosince se změní jízdní řády na železnici (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Velkou roli hrají také evropské peníze. Správa musí do konce letošního roku vyčerpat dotace z operačního programu Doprava, konkrétně 25 miliard korun.

Peníze se pravděpodobně využijí na dokončení rozestavěných tratí nebo jejich modernizaci.

Pokud se podaří vykoupit všechny pozemky, měla by například začít modernizace čtvrtého rychlostního koridoru mezi Sudoměřicemi a Voticemi za téměř šest miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Správa železniční dopravní cesty chce do tratí investovat 36 miliard korun. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Zuzana Švejdová.

„Mezi největší akce, které bude letos Správa železniční dopravní cesty financovat, můžeme zařadit například modernizaci úseku Praha-Hostivař až Praha hlavní nádraží, která bude stát téměř 4,5 miliardy korun,“ uvádí mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Kromě rozestavěných úseků počítá plán také s úplně novými stavbami, a to v hodnotě zhruba 20 miliard korun.

Firmy možná nemají dost zaměstnanců

S nárůstem objemu zakázek ale mohou mít problém stavební společnosti. Během pětileté krize musely propouštět zaměstnance. V loňském roce tak byla řada firem vytížená na sto procent, a nestíhaly proto vyřizovat další zakázky.

Podle ředitele analytické společnosti CEEC Research Jiřího Vacka se to může projevit i na cenách stavebních prací.

„Na železnici jsme už v minulém roce viděli, že docházelo k růstu. Vzhledem k tomu, jak velký objem stavebních prací na železnici má přijít, tak je značné riziko, že ceny porostou dál i v tomto roce,“ vysvětluje Vacek.

Množství zakázek přesto pravděpodobně pomůže nejen firmám, ale i celému stavebnictví, které se pomalu dostává z krize.

Anna Jadrná, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme