V Sokolově se školákům představili žatečtí vojáci. Vyprávěli o zážitcích z afghánské mise

15. leden 2015

Sokolovskou základní školu v ulici Pionýrů navštívili tento týden vojáci. Žáky druhého stupně seznamovali s úlohou české armády. Součástí programu byl například kurz první pomoci nebo informace o činnosti při chemickém nebezpečí.

„Předvedli jsme jim Land Rover 130. Je to vojenská verze Land Roveru, naší sanitky. Ukázali jsme si naložení pacienta, potom přikurtování a přípravu k odjezdu,“ říká rotmistr Mojmír Javorek.

Ten je příslušníkem 4. brigády rychlého nasazení, která v Sokolově dětem představila speciální vojenskou techniku a její nasazení v armádních akcích. Ukázky jsou součástí vzdělávacího programu Ministerstva obrany.

„My se účastníme projektu Pokos. Je to příprava občanů k obraně státu, který byl již realizován minulým rokem. Přibližujeme, co armáda dělá, jaké plní úkoly a proč vůbec armádu máme. Jakým způsobem armáda funguje a komplexně jim sdělujeme všechny informace o armádě,“ říká mluvčí vojenské brigády Milan Němec.

Vzdělávací program se odehrává při běžném vyučování. Matematiku anebo český jazyk alespoň na chvíli vystřídá vyprávění vojáků o zahraničních misích. Děti si vyzkoušejí prostředky chemické ochrany, plynové masky a další armádní materiál.

„Aspoň to našim mladým klukům otevře nový obzor a dá nový rozměr. Protože tady máme pár kluků, kteří se o to zajímají a chtějí jít na vojenskou školu. Těm to přiblíží, kam by se mohli vydat,“ vítá projekty tohoto typu jeden z učitelů Oldřich Štych.

Informace o činnosti armády, přiblížení jejího poslání v mírových časech i mezinárodních krizích. Tohle vše je zajímavým doplněním běžného učiva. A podle Milana Němce poslouží i k tomu, že se o armádní profesi zajímají chlapci i dívky.

„Říkal jsem to už při nějakém vyhodnocení tohoto projektu. Vždy z té třídy minimálně jeden, dva žáci jsou, které to opravdu zajímá. Protože jejich otázky jsou směřovány skutečně pro to, jakým způsobem se tím vojákem stát. Zajímá je, co musí dělat a co musí splňovat,“ doplňuje Němec.

Pokos, neboli příprava občanů k obraně státu je dlouhodobějším projektem, který se postupně představí i na středních školách. Ministerstvo obrany připravuje variantu i pro veřejnost, která má o podobné akce veliký zájem.

autor: zdt
Spustit audio