Richard Seemann: V Rakousku vyšel výběr karikatur Charlie Hebdo

15. leden 2015

Středeční vydání vídeňského listu Der Standard zveřejňuje výběr karikatur časopisu Charlie Hebdo. Vyjadřuje tak solidaritu rakouských novinářů se jejich francouzskými kolegy.

Pochodu milionů v Paříži se ale nezúčastnil žádný z nejvyšších rakouských představitelů, ačkoliv z Vídně cesta letadlem trvá hodinu. Místo toho se konalo za účasti 12.000 lidí shromáždění „Společně proti teroru“ u vládních budov na Ballhausplatzu.

Navazovalo na pietní akt u francouzského velvyslanectví na Schwarzenberském náměstí. Shromáždění bylo otevřeno vystoupením vídeňské Státní opery a členové Dvorního divadla pak přednesli vybrané texty německy píšících klasiků a z francouzské Deklarace práv občana z roku 1789.

Nebyl pronesen žádný projev, jasný postoj k událostem reprezentovali shromáždění politici všech parlamentní politických parlamentních stran a zástupců společenských organizací v čele s prezidentem Heinzem Fischerem.

Čtěte také

Rovněž byli přítomni nejvyšší představitelé všech náboženských společností. Z hlavních vedle katolického kardinála Christopha Schönborna také evangelický biskup Michael Bünker, prezident muslimské obce Fuat Sanac a prezident židovské obce Oskar Deutsch. Byli zde zastoupeni představitelé ortodoxní církve i budhisté.

Na závěr shromáždění bylo předneseno prohlášení rakouské spolkové vlády proti násilí a bezpráví a za obranu demokracie a svobody.

„Je suis Charlie“, „já jsem Charlie“. Lidé uctívají památku obětí střelby v pařížské redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

Shromáždění proběhlo mírumilovně a bez incidentů. Nebyly zde vidět ani prapory nebo hesla s politickými požadavky. Mnozí demonstranti měli však tabulky „Jsem Charlie“ a státní vlajky na spolkovém kancléřství, sídla prezidenta a parlamentu byly vyvěšeny na půl žerdi.

Sice zatím nezazněla kritika, že politici nebyli na pařížské demonstraci, ale židovská náboženská obec kritizovala, že za oběť teroristů jsou deklarováni jen stoupenci Charlie, ale žádní židé.

Jak zdůraznil prezident obce Deutsch, byli cíleně zavražděni v nákupním středisku, když nakupovali před svými svátky.

Čtěte také

Kritiku rozhodně odmítl lidovecký vicekancléř Reinhold Mitterlehner. Podle něho nešlo o žádný záměr, protože nemělo by smyslu diferencovat podle náboženství nebo příslušností.

„Podle mého nejlepšího vědomí a svědomí jsme chtěli uctít všechny oběti bez rozdílu,“ prohlásil šéf rakouských lidovců.

Spustit audio