Nejvíce nominací na Oscara mají filmy Grandhotel Budapešť a Birdman

V Hollywoodu oficiálně odstartovala oscarová horečka. Nejvíce nominací na cenu americké Akademie filmového umění a věd mají komedie Grandhotel Budapešť a satira z prostředí showbusinessu Birdman. Oba filmy budou usilovat o prvenství v devíti kategoriích, a to včetně té nejprestižnější – nejlepší snímek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový Oscar

Filmový Oscar | Zdroj: Reuters

O cenu za nejlepší snímek se budou ucházet také filmy Americký sniper, Chlapectví, Kód Enigmy, Teorie všeho, Selma a Whiplash.

Akademie nakonec vybrala jen osm snímků, přestože pravidla jí umožňují nominovat až deset filmových děl.

Osm nominací si připsalo drama z období druhé světové války Kód enigmy. Po šesti nominacích mají portrét irácké války Americký sniper a snímek Chlapectví.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nominace na Oscara se zajímala zpravodajka Českého rozhlasu ve Spojených státech Lenka Kabrhelová

Nejlepším hercem v hlavní roli se stane Benedict Cumberbatch, Steve Carell, Bradley Cooper, Michael Keaton nebo Eddie Redmayne.

V ženské kategorii se utkají Marion Cotillardová, Felicity Jonesová, Julianne Mooreová, Rosamund Pikeová a Reese Witherspoonová.

Předávání Oscarů je naplánováno na 22. února. Předzvěstí výsledků tradičně bývá udělování Zlatých glóbů, které má na starosti Asociace zahraničních novinářů.

Letos zabodoval časosběrný snímek Chlapectví od režiséra Richarda Linklatera. Film vznikal celých 12 let a sleduje dospívání jednoho chlapce. Podle mnohých kritiků jde o velmi unikátní projekt. Zlatý glóbus v kategorii komedie a muzikál získal Grandhotel Budapešť.

Oscar a Zlatý glóbus | Foto: Český rozhlas

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme