Při zátahu na údajné teroristy zastřelila belgická policie dvě osoby

Belgická policie dnes na zhruba desítce míst po celé zemi zasahovala proti radikálním islamistům. Ve městě Vervieres zemřeli při přestřelce s policisty dva ozbrojenci, třetí útočník byl vážně zraněn. Policistům ani místním se nic nestalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgická policie provedla zátah proti údajným teroristům

Belgická policie provedla zátah proti údajným teroristům | Zdroj: Reuters

Všichni podezřelí ještě nedávno bojovali v syrské občanské válce. Podle mluvčího belgické prokuratury plánovali téměř okamžitě po návratu do Belgie teroristické útoky.

Belgičtí policisté dnes zatýkali údajné teroristy také v Bruselu nebo v městečku Vilvoorde, tam proběhly policejní akce poklidně. Ve Vervieres ovšem začali podezřelí po policistech pálit z automatických zbraní. Svědci vypověděli, že zaslechli i výbuchy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci sleduje zpravodaj Českého rozhlasu v Belgii Ondřej Houska

Belgie se obává podobných útoků, jaké minulý týden postihly Francii. Zvýšila proto stupeň značící míru teroristické hrozby.

Riziko podle úřadů představují zejména stovky belgických občanů muslimského vyznání, kteří odešli bojovat do Sýrie.

Ministr spravedlnosti nedávno uvedl, že úřady v loňském roce zabránily hned několika teroristickým útokům. Přesto byli loni v židovském muzeu v Bruselu zastřeleni čtyři lidé. Policie z činu obvinila francouzského občana, který také strávil rok v Sýrii.


Zvětšit mapu

ČRo, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme