Francie nebojuje proti muslimům, ale proti radikálům, zopakoval Hollande

Oběťmi islámského fanatismu, netolerance a fundamentalismu jsou v první řadě muslimové, prohlásil v projevu v Institutu arabského světa prezident Francois Hollande. Podle něj mají Francouzi muslimské víry stejná práva a povinnosti jako všichni občané.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Francois Hollande navštívil Institut arabského světa

Francouzský prezident Francois Hollande navštívil Institut arabského světa | Zdroj: ČTK

Ve snaze uklidnit muslimskou obec francouzský prezident Francois Hollande také řekl, že islám je slučitelný s demokracií. Podle něj je nutné nesměšovat fakta s nepravdou.

Zatímco Hollande dnes přednesl projev v Institutu arabského světa, na jiných místech Paříže se konaly pohřby pěti z dvanácti obětí útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Byli mezi nimi také kreslíři Georges Wolinski a Bernard Verlhac.

Na cestu k poslednímu odpočinku se Verlhac, přezdívaný Tignous, vydal v obyčejné dřevěné rakvi. Ta byla pomalována kresbami, karikaturami i vzkazy od pozůstalých a přátel. Místem jeho posledního odpočinku i několika dalších kolegů z redakce Charlie Hebdo bude hřbitov Pere Lachaise.

Ve Francii také pokračuje snaha o zmírnění napětí ve společnosti. Muslimští studenti na řadě škol otevřeně kritizují karikatury v novém čísle Charlie Hebdo, které je znovu od ranních hodin vyprodáno.

Titulní stránka nového čísla má zelenou barvu. Vyobrazen je na ní prorok Mohamed, který má koutky úst dolů a pláče. Nad jeho hlavou je nápis „Vše je odpuštěno“ a v rukou drží cedulku s nápisem „Je suis Charlie“, tedy „Jsem Charlie“.

Objevila se také informace, že hackeři napadli za poslední týden 19 tisíc francouzských webových stránek. Podle velitelství pro kybernetickou bezpečnost francouzské armády mají velkou část internetových útoků na svědomí islamistické skupiny.

Francouzský prezident Francois Hollande a ministryně pro kulturu Fleur Pellerinová se sešli s prezidentem Institutu arabského světa Jackem Langem | Foto: Reuters

Jan Šmíd, Jan Prokeš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme