Američtí horolezci zdolali kolmou skalní stěnu El Capitan za 19 dní

Dva američtí horolezci pokořili hladkou skalní stěnu El Capitan v americkém yosemitském pohoří. Za devatenáct dní zdolali devět set metrů, které vedly kolmo vzhůru. Celý výstup sledovaly miliony lidí prostřednictvím médií a sociálních sítí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí horolezci Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson vylezli na prakticky hladkou skalní stěnu El Capitan

Američtí horolezci Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson vylezli na prakticky hladkou skalní stěnu El Capitan | Zdroj: ČTK

Horolezci 36letý Tommy Caldwell a 30letý Kevin Jorgeson sice nejsou první, kdo stěnu pokořili, přesto jejich výkon odborníci hodnotí jako naprosto unikátní.

Podařilo se jim vyšplhat na stěnu, které se říká stěna úsvitu, bez pomoci skob a opěrných bodů.

Používali jen své vlastní ruce, nohy a prsty, kterými se vytahovali vzhůru. Lano měli pouze pro případ zastavení možného pádu. Na skále po celou dobu také nocovali.

Výčnělky, které používali jako úchyty, byly místy ostré jako nůž. Jorgeson musel dokonce výstup na dva dny zastavit, protože si odřízl bříška prstů.

Skála El Capitan patří v horolezecké komunitě k oblíbeným destinacím. Dlouho byla považována za nezdolatelnou, protože je to takřka svislá skalní stěna vysoká 900 metrů.

Jako první ji v roce 1958 zdolal Warren Harding. Poté na vrchol vyšplhala řada horolezců, ale nikdy ne takovým způsobem jako nyní dva Američani.

Horolezec Tommy Caldwell si s myšlenkou zdolání hory El Capitan pohrával deset let. Před pěti lety přibral partnera Kevina Jorgesona. Caldwell jezdil několik let do yosemitského parku a šplhal na El Capitan všemi možnými cestami, aby našel ideální trasu výstupu bez jištění.

Caldwell dlouho nevěřil, že se výstup může povést. Včera po úspěšném zdolání skály řekl, že by si přál, aby jeho čin lidi inspiroval ke zdolávání vlastních nepřekonatelných stěn.

Dodal také, že s Jorgesonem nevyhledávají adrenalin ani dobrodružství, jak by se mohlo zdát. Dělají to prý kvůli možnosti být v přírodě, ale i kvůli přátelství a hlubokým poutům, která při náročných akcích vznikají.

Američtí horolezci Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson vylezli na prakticky hladkou skalní stěnu El Capitan | Foto: ČTK/AP

Lenka Kabrhelová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme