Pietními akcemi si Česko připomíná 46. výročí sebeupálení Jana Palacha

Česko si dnes připomíná 46 let od sebeupálení Jana Palacha. Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se polil hořlavinou a zapálil v horní části Václavského náměstí, o tři dny později těžkým popáleninám podlehl. Chtěl tak probrat společnost z rezignace po okupaci v srpnu 1968.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní akt při příležitosti 45. výročí smrti Jana Palacha a pochod na Václavské náměstí

Pietní akt při příležitosti 45. výročí smrti Jana Palacha a pochod na Václavské náměstí | Foto: Filip Jandourek

Na Jana Palacha se dnes bude vzpomínat na mnoha místech po celé republice. Lidé přinášejí květiny také k jeho pomníku na Václavském náměstí. Odpoledne v 13:45 se uskuteční setkání před historickou budovou Národního muzea v Praze.

„Ministr kultury Daniel Herman položí společně s členy poradní komise pro vybudování památníku Jana Palacha ve Všetatech a ředitelem Národního muzea Michalem Lukešem květiny k pomníku Jana Palacha před historickou budovou Národního muzea. Tedy na místo, kde se Jana Palach před 46 lety zapálil na protest proti pokračující okupaci,“ přibližuje mluvčí muzea Tereza Petáková.

Svým činem chtěl Jan Palach probudit národ z letargie a odevzdanosti, se kterou se smiřoval se ztrátou svobody.

„Jeho smrt byla namířena proti všem, kteří se podrobují stavu, kdy vládne hrubá síla a kdy není respektována vůle lidu, kdy se šlape po právech národa na státní suverenitu, po právu každého občana na svobodu slova, shromažďování a život podle nejlepších představ a ideálů,“ řekl nad rakví Jana Palacha jeho kolega z fakulty.

Vzpomínkové akce

Vzpomínkové setkání se uskuteční i v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí. Také této akce se kromě jiných zúčastní ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL. Jan Palach podle něj patří mezi přední osobnosti druhé poloviny 20. století.

„Jako malé šestileté dítě si pamatuji velmi dobře na jeho čin, který dokázal výrazně rozvlnit tehdy už mrtvolnou atmosféru, která se po sovětské okupaci ze srpna 1968 začala ve společnosti rozšiřovat. Jestliže je někdo schopen pro ideál svobody nabídnout oběť nejvyšší, oběť vlastního života, tak si myslím, že je to něco, co je úctyhodné,“ připomíná ministr.

Studenti si pak, jako každý rok, připomenou odkaz Jana Palacha v 17 hodin před filozofickou fakultou v Praze. Přijít by měli i zástupci Univerzity Karlovy.

Akce na připomenutí Jana Palacha se konají i na dalších místech České republiky, například v Brně nebo v Mělníku.

Jan Palach | Foto: Michal Jindra

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme