USA ruší některá omezení v hospodářských vztazích s Kubou

Kubánci možná brzy budou jezdit v novějších autech a budou moci svobodněji surfovat po internetu. Američané si zase vychutnají kubánské doutníky, které už nebudou pašované. I to může přinést částečné uvolnění embarga uvaleného Spojenými státy na Kubu v roce 1962. Ode dneška Washington zrušil některá hospodářská omezení, která platila přes 50 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turistů na náměstí Revoluce v Havaně může být časem podstatně více (ilustrační foto)

Turistů na náměstí Revoluce v Havaně může být časem podstatně více (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Nejde o úplné zrušení embarga, ale některé změny už Američané a snad i Kubánci pocítí. Je například zrušený striktní zákaz cestování na Kubu a tím se zjednoduší návštěvy kubánských emigrantů s americkými pasy. Američané už nebudou potřebovat zvláštní povolení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O uvolňování embarga USA vůči Kubě mluvil Pavel Novák

Letecká společnost United Arlines už plánuje pravidelné linky z Houstonu nebo newyorského letiště Newark a i další společnosti se připravují na pravidelné spoje namísto dosavadních charterů.

Američané také budou moci na Kubě platit kreditními kartami, což bylo dosud zakázáno.

A radují se i kuřáci kubánských doutníků, protože embargo na jejich dovoz do USA prakticky padlo.

Nová pravidla umožňují Američanům vybrat si některý z dvanácti důvodů pro cestu na Kubu, aniž by museli žádat o svolení amerických úřadů. Důvody například mohou být rodinné, vzdělávací nebo náboženské. Americké firmy budou moci na Kubu vyvážet mobilní telefony či programové vybavení a nabízet na ostrově internetové služby. Lepší přístup na kubánský trh budou mít americké zemědělské podniky.
Pramen: ČTK

Kubáncům změna může přinést zmírnění komunistického režimu. Z vězení už vyšlo 53 politických vězňů a tím byla splněna americká podmínka pro obnovení diplomatických vztahů.

Příliv amerických turistů také může přinést větší zisky drobným podnikatelům. V to doufá i kuchař Orlando Veliz, který má malé bistro v Havaně.

Více zákazníků může podle něho přinést prospěch jemu i kubánskému hospodářství.

A jestli bude zrušené embargo znamenat i další výhody pro Kubánce, třeba snazší přístup k internetu, to ukáže čas.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme