Belgie je v pohotovosti, úřady zvýšily stupeň varování před teroristickými útoky

Stupeň varování zvýšily belgické úřady před teroristickými útoky poté, co policie večer rozbila údajnou teroristickou buňku. Židovské školy v Antverpách a Bruselu dnes samy preventivně zrušily výuku. Teroristé se ale zřejmě chystali zaútočit nikoli na židovské cíle, ale na policejní stanice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgická policie vyšetřuje na místě večerní přestřelky ve Verviers

Belgická policie vyšetřuje na místě večerní přestřelky ve Verviers | Zdroj: Reuters

K útokům prý mělo dojít v řádu hodin. Policie provedla razie na zhruba 10 místech.

Při akci ve městě Verviers policisté zastřelili dva lidi a dalšího člověka zranili. Mezi zatčenými jsou lidé, kteří se nedávno vrátili z občanské války v Sýrii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Belgie kvůli hrozbě terorismem zvýšila ostrahu. Situaci sleduje zpravodaj ČRo Ondřej Houska

„Ve skupině, kterou jsme odhalili, byli lidé, kteří se vrátili ze Sýrie. Vyšetřování prokázalo, že skupina se chystala provést teroristické útoky na území Belgie. Tohle riziko bylo bezprostřední," potvrdil mluvčí belgické prokuratury.

Právě od Evropanů muslimského vyznání, kteří prodělali vojenský výcvik v Sýrii, může podle expertů hrozit v Evropě největší teroristické nebezpečí.

Hrozba trvá

Podle belgických médií je tak riziko teroristických útoků v Belgii velmi vysoké. Bojovat do občanské války totiž odešlo několik stovek belgických občanů.

V této souvislosti Deník Le Libre Belgique upozornil, že na počet obyvatel je v tomto ohledu Belgie na prvním místě v Evropě.

Úřady také tvrdí, že podezřelí belgičtí teroristé neměli žádné spojení s útočníky z Paříže z minulého týdne.

Belgická policie prý na poslední chvíli zabránila teroristickému útoku. Při akci zabila 2 lidi

Číst článek

„Nemám pocit, že by byli Belgičané ohroženi. Mají důvěru v policii a také zpravodajské služby dělají svou práci,“ odpověděla Českému rozhlasu předsedkyně krajanského spolku Beseda Olga Schmalzriedová na otázku, jak možnou hrozbu tamní lidé prožívají.

„Problém je ve fanaticích. Mluví se o tom, že je třeba dávat pozor na lidi ve vězeních, kde se vlivy fanatiků šíří,“ dodala.

Příslušník speciálních belgických sil v ulicích města Verviers | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Ondřej Houska, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme