Klid při zahájení Evropského hlavního města kultury ohlídá v Plzni 400 policistů

Při sobotním zahájení Evropského hlavního města kultury 2015 bude v plzeňských ulicích 400 policistů a 120 městských strážníků. Budou dohlížet na bezpečí návštěvníků, kterých se očekává kolem 50 tisíc. Pomáhat bude i soukromá bezpečnostní služba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plzeň 2015, Evropské hlavní město kultury

Plzeň 2015, Evropské hlavní město kultury | Foto: Plzeň 2015

Hlavní program slavnostního zahájení začne ve čtyři hodiny odpoledne, ale tisíce lidí se v centru očekávají už od rána.

Policie podle své mluvčí Martiny Kohoutové zapojí téměř všechny svoje složky, včetně vrtulníku, který bude kroužit nad Plzní:

„Zúčastní se kolegové pořádkové jednotky, zásahové jednotky antikonfliktního týmu, dopravní a cizinecké policie, služby kriminální policie a vyšetřování a nebudou chybět ani kolegové se služebními psy a koňmi.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Při sobotním zahájení Evropského hlavního města kultury 2015 bude v plzeňských ulicích 400 policistů. O opatřeních natáčela Jana Kosová

Policisté ohlídají nejen pořádek a bezpečí návštěvníků, podle primátora Martina Zrzaveckého z ČSSD budou také schopni poskytnout důležité informace.

„Všichni budou mít k dispozici mapy, brožury v českém i anglickém jazyce. Jsou připraveni lidi navigovat, aby měli veškeré informace,“ říká primátor.

Zvony pro plzeňskou katedrálu sv. Bartoloměje | Foto: Martina Klímová

Plzeň by neměla mít problémy ani s ubytovacími kapacitami. „Za posledních deset let došlo k výstavbě hotelů a penzionů, takže v tento okamžik víme, že kapacita je naplněná. Nicméně nemáme avízo, že by byly jakékoli problémy s ubytováním zahraničních nebo mimoplzeňských hostů,“ tvrdí Zrzavecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) informuje o tom, jak je Plzeň připravena na zahájení Evropského hlavního města kultury

Jak upozorňuje produkční slavnostního zahájení Pavla Kormošová, v sadovém okruhu kolem historického jádra vyrostou i záchranářské oranžové stany:

„Budou krizovým záchytným bodem především pro poztrácené děti. Budou tam připravena lůžka pro zdravotní indispozice. A jakýsi servis pro lidi, kteří získají pocit, že se ocitli v tísni.“

V tísni se zcela jistě ocitnou řidiči, kteří se vydají v sobotu do centra města autem.

„Od pátku od půlnoci nebude možné parkovat v centru města. Od 17. ledna v podstatě nebude možné dostat se do centra města automobilem,“ dodává Kormošová.

Mimoplzeňští návštěvníci by proto měli využít parkoviště na okrajích města - například u velkých nákupních center - a také městskou hromadnou dopravu. Dopravní podniky ji v sobotu posílí.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme