Úplný konec hazardu v Jihlavě si přejí i někteří hráči, automaty zmizí do konce března

Jihlava chce vyhnat hazard za svoje hranice. Od začátku roku k tomu platí vyhláška, která hrací automaty postupně odstraní. Už předtím zmizely všechny staré typy automatů, které magistrát povoloval. Zbývají ale ještě čtyři stovky novějších, takzvaných videoloterijních terminálů. I ty by měly brzy zmizet. Sami hráči přiznávají, že by to uvítali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herna, videoterminál (ilustrační foto)

Herna, videoterminál (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

U jednoho z videoloterijních terminálů v herně nedaleko jihlavského náměstí sedí starší žena. Přestože sama hraje, se zákazem hazardu ve městě souhlasí: „Jo jo, stoprocentně."

Přiznává, že hraje dost často. Ale pokud nebude mít v Jihlavě možnost, hrát přestane: „Kdyby to zrušili, tak by to bylo v pohodě. Je to závislost. Já toho moc nemám. Ale prohraju dost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Do konce března má z Jihlavy zmizet poslední výherní automat. Informuje o tom redaktor Daniel Zach

Kvůli hraní se už dostala do dluhů. „Tam člověk zapomene na všechno, co ho trápí, co ho bolí. Začne to jako relax, ale pak to končí finančními problémy,“ prozrazuje na sebe.

Pokud nebude v Jihlavě jediný hrací automat, paní prý nikam jezdit nebude. Bojuje se slabou vůlí, hernu s videoloterijními terminály má nedaleko domu.

Příležitost najdou jinde

Lidé, kteří v hernách pracují, na mikrofon příliš mluvit nechtějí. Podle jejich zkušeností si za výherní mašinky sedají dva druhy lidí - příležitostní hráči a závislí gambleři. A ti podle nich i po jihlavském zákazu mohou prohrávat velké peníze. Třeba přímo z domu v internetových hernách nebo v nelegálních provozovnách.

„Už teď jsou černé herny. Vždycky si způsob najdou. Narkoman si taky drogy najde. I když tvrdí, že je vyléčený,“ míní žena za barem.

Z Jihlavy za poslední tři roky zmizela více než polovina hracích zařízení. Kontrolovat, jestli má každé ze zbývajících povolení, vyrazil i vedoucí ekonomického odboru jihlavského magistrátu Jan Jaroš: „Pokud bychom nějaký prohřešek našli, tak můžeme podat podnět na ministerstvo financí.“

Právě to vydává licence pro videoloterijní terminály. Podle Jana Jaroše teď na žádost jihlavského magistrátu zahajuje správní řízení s jejich provozovateli. Do konce března by měli přijít o licenci. Město se tak snaží, aby z ulic zmizel i poslední hrací automat.

Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme