Přibývá podvodníků, kteří nabízejí nelegální software. Jejich zákazníkům hrozí stíhání

Deset tisíc českých podniků dostává v těchto dnech varující dopisy. Poslala jim je Aliance velkých softwarových firem. Varuje před možným používáním nelegálních programů. Objevuje se totiž velká vlna podvodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska | Foto: Fotobanka RGBStock

Aliance velkých softwarových firem si adresáty vytipovala podle předchozích zkušeností a po analýze, které typy firem jsou nejnáchylnější k tomu, aby se staly obětí podvodu.

Dopisy směřují hlavně menším podnikům do padesáti zaměstnanců. U nich je největší pravděpodobnost, že podvodníkům naletí.

Nelegální software je v poslední době velmi těžko rozpoznatelný od toho legálního.

„Architekt si pořídil licenci poměrně nákladného konstrukčního softwaru na tvorbu výkresů, která obvykle stojí okolo 130 tisíc. On ji pořídil od jednoho neautorizovaného distributora za 70 tisíc korun. Až po nákupu si od výrobce zjišťoval, jestli je licence platná, a zjistil, že není, že vůbec není v evidenci a pravděpodobně se jedná o čistokrevnou pirátskou kopii. V okamžiku, kdy začal s distributorem komunikovat, komunikace vázla a nakonec nabídka z online obchodu zmizela,“ popsal konkrétní příklad mluvčí Aliance Jan Hlaváč.

Podvedený zákazník musí nelegální program odinstalovat a pořídit si jiný.

Ilegální software až u třetiny uživatelů

Podle odhadů má v České republice až 34 procent uživatelů nelegální software. Aliance velkých softwarových firem říká, že v Česku jsou desítky online prodejců bez potřebné autorizace. Prodávají buď přímo falsifikát, nebo software bez jasného původu. Nebo jde o program určený na úplně jiné účely.

Aby firmy zjistily, zda počítačový program, který používají, je legální, mohou si nechat udělat audit.

„V podstatě nejjednodušší způsob, jak zalicencovat počítač, je využít takzvaného cloudu. To znamená, že si člověk licenci koupí pomocí specializovaného online nástroje, který mu pravidelně kontroluje, jestli je software zalicencovaný. Lze snadno spravovat i více počítačů. Lze myslet třeba i na další minipočítače, jako jsou mobilní telefony a tablety, protože i ty by měly být zalicencované,“ dodává Hlaváč.

Za porušování autorských práv k počítačovým programům může soud podle okolností uložit vysoké peněžité tresty, nebo dokonce uložit trest odnětí svobody až na osm let. Průměrné odškodnění výrobcům v posledním roce dosáhlo 390 tisíc korun.

Výběr počítače - preference českých uživatelů | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme