V anglickém Manchesteru vznikne první britská střední škola pro gaye a lesby

Během příštích tří let by se Velká Británie mohla dočkat první školy určené gay, lesbickým, bisexuálním a transgender dětem. Unikátní vzdělávací instituce má vzniknout v Manchesteru a její provoz by plně hradil stát. Škola má v první řadě ochránit studenty, kteří v běžných školách čelí šikaně a všemožným ústrkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Manchester - Albert Square s radnicí

Manchester - Albert Square s radnicí | Foto: Jaroslava Haladová | Zdroj: Český rozhlas

Mělo by ji plnohodnotně navštěvovat 40 středoškoláků z oblasti Manchesteru a Liverpoolu. Navíc by měla škola nabízet 20 míst pro studenty, kteří chtějí dál navštěvovat běžnou "mainstreamovou" školu, a měli by LGBT ústav podle stávajících představ coby jakési útočiště.

Podle Amelie Leeové, ředitelky instituce, která v severozápadní Anglii pomáhá LGBT mládeži, není ambicí zvažované školy nic menšího než záchrana lidských životů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O první LGBT škole ve Spojeném království, která by mohla vzniknout do tří let, mluví zpravodaj Jiří Hošek

I přes neustálou osvětu jsou školáci, kteří zápasí se svou identitou, často terčem brutální šikany nebo minimálně naprostého nepochopení, kdy jim školy nedokážou pomoct.

Nedávno zažil Manchester tragédii, když se v městském parku oběsila 14letá dívka, která se bála přiznat, že je lesba.

Rok studia by podle deníku Guardian měl přijít na 16 000 liber (asi 580 000 korun), což je standardní cena roku výuky na jiných speciálních školách. Činnost školy by kompletně platil stát.

Autoři projektu zdůrazňují, že půjde o školu inkluzivní, a nikoli exkluzivní jen pro lesbické, gay, bisexuální a transgender osoby. Vzdělávací instituce má dát školákům pocit bezpečí a má být otevřená všem dětem bez rozdílu plus třeba taky mladým pečovatelům, mladým rodičům a podobně.

Studijní program má být velmi pečlivě šitý na míru potřebám jednotlivých studentů. Ti by se měli zapojovat i do různých mimoškolních aktivit, pracovat v charitativních obchodech a podobně.

Teď se připravuje studie proveditelnosti, a pokud všechno půjde podle plánu, do tří let by první LGBT škola ve Spojeném království mohla vzniknout.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme