Češi neumí německy, stěžují si německé a rakouské firmy působící v tuzemsku

Německé a rakouské firmy působící v Česku by si přály více německy mluvících místních inženýrů. Lidí, kteří mají špičkové technické znalosti a zároveň ovládají němčinu, je totiž stále málo. Firmy do Česka přitom chtějí přesouvat například i vývoj, který se ale bez komunikace v tomto jazyce neobejde. Česko-německá obchodní a průmyslová komora se snaží jeho výuku podpořit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

slovník

slovník | Foto: stock exchange

Podle nového průzkumu je většina německých firem nespokojená s dostupností německy mluvících techniků u nás.

Goethe Institut, rakouská a německá ambasáda a další instituce proto spustily kampaň nazvanou Šprechtíme. Má ukázat, že němčina je v každém zaměstnání výhodou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jakou výhodu představuje znalost němčiny při ucházení o práci, mluvil se zástupci německých firem Martin Ježek

Nouzi o inženýry s výbornou němčinou mají například subdodavatelé automobilového průmyslu. Patří mezi ně firma MBtech Bohemia, která mimo jiné vyvíjí a vyrábí elektronické prvky do aut.

Některá pracovní místa s nástupem ihned mají vypsaná třeba rok, ale vhodného uchazeče nemůžou najít. Vstupní branou je totiž perfektní znalost němčiny.

Pro to, aby v Česku nebyly jen montovny a mohla se sem přesunout i část vývoje, musí podle ředitele firmy MBtech Bohemia, jejíž část sídlí v pražských Stodůlkách, probíhat komunikace ve velmi dobré němčině.

Angličtina vytlačuje ze škol němčinu. Na vzestupu je i ruština

Číst článek

„Buď jsou úkoly přesně popsány a pak není takový nárok na komunikaci. Jenomže inovativní projekty se můžou výrazně měnit. A tam musíte flexibilně a bez nedorozumění komunikovat,“ vysvětlil.

„Výhodou Česka je, že je pro nás blízko, je kulturně podobné a má potenciál pro komunikaci v němčině. Pak můžou týmy úzce spolupracovat, my můžeme být blízko k zákazníkovi a to je vždycky výhoda.“

Angličtina samozřejmostí, němčina výhodou

Podle Jochene Hagele je budoucnost střední Evropy v co největším propojení týmů. K tomu je ale právě bezproblémová komunikace nezbytná.

Německo je největším obchodním partnerem České republiky a sídlí zde přes šest tisíc německých a rakouských firem. Znalost němčiny je proto při hledání práce velkou výhodou.

„Angličtina už se nebere jako cizí jazyk, to už je samozřejmost. Němčina je výhoda, protože jsme obklopeni německy mluvícími lidmi a tím pádem, zvláště v technice, je v dnešní době nutná,“ řekla Petra Boučková, která sama jazyk ovládá.

Velvyslanec Rakouska v České republice Ferdinand Trauttmansdorf prohlásil, že kdyby byl Čech, radil by svým dětem, aby si jako druhý cizí jazyk ve škole vybraly právě němčinu.

Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme