Věřili byste tomu? V Londýně řádí hipsterský zabiják cereálií

Kdo nejí cereálie a považuje tento druh stravy za „objemové krmivo“, neměl by následující příspěvek nejspíš vůbec číst. Vydáme se totiž do zbrusu nové londýnské kavárny, kde se nic jiného než obiloviny nepodává.

Ale pokud máte cereálie rádi, tak byste si tam určitě vybrali i vy. Vloček jsou totiž desítky značek z celého světa. Je to potrhlá kulinářská kuriozita pro turisty, nebo vážně míněný pokus zacelit mezeru na trhu?

Když se řekne „Cereal Killer“, přijde asi většině z vás na mysl představa masových vrahů dávné či nedávné minulosti. Jenže pozor, v názvu londýnské kavárny, kam vás už za okamžik zavedeme, se skrývá slovní hříčka. „Cereal“ je totiž v tomhle případě cereální.

Tím se dostáváme k DNA nové kavárny na východě britské metropole. Nic jiného než obiloviny tam totiž k jídlu nedostanete. I když ale patříte k těm, kteří za celý svůj život nevzali kukuřičné lupínky do úst, návštěvu podniku ve čtvrti Shoreditch můžu doporučit. Je se totiž i na co dívat!

Jestliže to bude cereální kavárna, tak se přece musí jmenovat Cereal Killer

„Už jako děti jsme byli s bratrem posedlí cereáliemi. Jakmile jsme přišli do supermarketu, hned jsme utíkali k regálům, kde stály krabice s vločkami. Bylo nám úplně jedno, jaké obiloviny jsou uvnitř. Nám šlo jen o to, k jakým cereáliím přibalují ty nejlepší hračky, nebo, jaké vločky mají na obalu ty nejvtipnější postavičky,“ vzpomíná Alan Keery, spolumajitel originální kavárny označované škarohlídy za „vyumělkované hipsterské doupě“.

Alan Keery je spolumajitel originální kavárny označované škarohlídy za „vyumělkované hipsterské doupě“

„Přišlo nám, že se ten nápad rozvíjí sám od sebe. Jestliže to bude cereální kavárna, tak se přece musí jmenovat Cereal Killer. Bylo evidentní, že to pojmeme jako muzeum cereálií, kde vystavíme všechny suvenýry z 80. a 90. let. Tomu odpovídá i hudební styl, který tu nabízíme. Měli jsme jednoznačný pocit, že přesně takové to prostě musí být!“ dodává Alan.

Nápad, který přinesla jedna bolestivá kocovina

„Když jsme si jednoho dne sedli ke Googlu, tak jsme se podivili, jak to že si v Londýně nemůžete nikde koupit pořádné vločky, když nepočítám to, že jdete do Sainsbury's a sníte si lupínky doma,“ vzpomíná Alan na to, jak nápad udělat si cereální kavárnu.

„Řekli jsme si, že je úplně absurdní, že s tímhle nápadem ještě nikdo nepřišel. Všimli jsme si, že v obchodech přibylo koutků s americkými značkami vloček, takže tu trh evidentně je. Pomysleli jsme si, že je to obrovská příležitost, protože lidé přece jedí obiloviny každý den,“ vysvětluje Alan.

Nápad na vznik cereálního svatostánku prý přinesla jedna bolestivá kocovina. Člověk neznalý věci by si taky mohl myslet, že to s pitím trochu přehnal, protože autora nápadu vidí dvakrát. Jenže milovníci cereálií, bratři Alan a Gary Keeryovi jsou jednovaječná dvojčata, které rozeznáte jedině podle odlišného tetování na předloktí…

Kavárna se nacházi ve čtvrti Shoreditch

Mimózní hipstři, nebo obchodní géniové?

„Teď nabízíme zákazníkům asi 120 různých druhů cereálií, ze kterých si u nás můžou namíchat ten správný koktejl a zalít si ho jedním z 12 druhů mléka. Chceme, aby počet značek dál rostl. Je ještě hodně zemí, kde máme trh s vločkami neprobádaný,“ vypráví Alan.

A svá slova hned upřesňuje: „Nabízíme třeba jen jedny německé obiloviny. Chceme posloužit lidem, kteří touží po cereáliích svého dětství. Nejsou vám povědomé tyhle obaly se Simpsonovými, Krotiteli duchů, Addamsovou rodinou nebo Želvami Ninja?!"

Cereal Killer café na dostřel jedné z nejchudších částí Londýna prodává jednu misku vloček za 3,20 libry. Proto někteří novináři bratry Keeryovy nazvali mimózními a necitlivými hipstery. Ale soudě podle dosavadního zájmu bratři nejsou mimo, ale naopak trefili do černého, když našli drobounkou skulinu na mimořádně soutěživém londýnském trhu.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio