Nejvyšší státní zástupce se nedovolá v kauze ženy, která prý poškodila dceři mozek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá dovolání proti zastavení trestního stíhání ženy, která podle obžaloby trvale poškodila mozek své dcery a kterou soud původně nepravomocně potrestal desetiletým vězením. Rozhodnutí o zastavení stíhání je podle Zemana v souladu s právní teorií i soudní praxí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ženu osvobodil chybný procesní postup, otec dítěte se nyní může obrátit již jen na Ústavní soud.

Už v minulosti dostala žena, která pochází z Ukrajiny, podmíněný trest za to, že úmyslně zlámala pánev své starší dceři. Mladší dceru pak podle obžaloby napadla loni v dubnu.

Záchranáře přivolal až druhý den otec dívky, když mu ji žena předala k hlídání nereagující a nehybnou. Dítě nezemřelo jen díky specializované péči lékařů, podle znalců ho od smrti dělila pouhá hodina. Následky úrazu si ponese do konce života.

Pražský městský soud ženě loni v září uložil desetiletý trest vězení za ublížení na zdraví, nadřízený Vrchní soud v Praze však následně její trestní stíhání zastavil a propustil ji z vazby na svobodu.

Vrchní soud neměl jinou možnost

Zdůvodnil to chybným procesním postupem městského soudu, který prý vrchnímu soudu nedal jinou možnost. Šéf žalobců Zeman následně rozhodnutí přezkoumal a dal vrchnímu soudu za pravdu.

„Jakkoli je důsledek posuzovaného jednání fatální, nejvyšší státní zástupce nemůže podat dovolání proti rozhodnutí vrchního soudu, které respektuje v daném směru dlouhodobou soudní praxi i právní teorii,“ vysvětlil Zemanův mluvčí Petr Malý.

Žena čelila žalobě ze dvou skutků – z ublížení na zdraví, které spočívalo v trvalém poškození mozku dítěte po úderech do hlavy, a z dlouhodobého týrání. Pražský městský soud ji uznal vinnou prvním skutkem a nařídil jí vyplatit dceři čtyřmilionové odškodné.

Obvinění z týrání pak byla žena zproštěna, protože se nepodařilo prokázat. Ani lékařské prohlídky, ani návštěvy sociálních pracovnic totiž u dítěte dříve neodhalily žádná zranění.

Pražský vrchní soud nicméně dospěl k názoru, že oba dva skutky byly navzdory rozdílné právní kvalifikaci totožné. Městský soud tak rozhodl o jednom skutku dvakrát a pokaždé jinak, což nelze.

Dívka po úrazu téměř nevidí

„Závěry Vrchního soudu v Praze vycházejí z obecně platného právního principu, že o jednom skutku může být zásadně rozhodnuto pouze jednou,“ konstatoval Malý.

Otci dítěte, které po úrazu téměř nevidí, má potíže s motorikou a epileptické záchvaty, nyní zbývá poslední možnost, a to podat stížnost k Ústavnímu soudu. Samotné Nejvyšší státní zastupitelství takovou stížnost podat nemůže.

Vrchní soud by trestní stíhání zastavit nemusel, pokud by se proti zprošťující části rozsudku odvolala dozorová státní zástupkyně z Městského státního zastupitelství v Praze. Ta však k odvolání neshledala důvod.

„Posouzení odpovědnosti dozorové státní zástupkyně při vědomí celé škály možných postihů nechť vyhodnotí bezprostředně nadřízená státní zástupkyně. Z tohoto důvodu se nebudu nyní blíže vyjadřovat. Teprve následně se tím případně budu zabývat,“ vzkázal Zeman.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme