Rozhovory v Minsku zkrachovaly, střety na východě Ukrajiny pokračují

Novou naději na klid zbraní na východní Ukrajině, kde se bojuje i přes dohodnuté příměří, měla dát dnešní schůzka v běloruském Minsku. Měli tam jednat zástupci ukrajinské vlády, separatistů, Ruska a OBSE. Nakonec se ale nesešli a z východu Ukrajiny přicházejí další zprávy o střetech vládních vojáků s povstaleckými jednotkami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouř nad letištěm v Doněcku, které po 4denních bojích ovládli povstalci

Kouř nad letištěm v Doněcku, které po 4denních bojích ovládli povstalci | Zdroj: ČTK

Ze zmaření minských rozhovorů a nezájmu o mírový proces se navzájem obviňují zástupci Kyjeva a proruských separatistů. Delegace separatistů opustila Minsk s tím, že nebylo dosaženo vůbec žádných výsledků.

Představitel takzvané Doněcké lidové republiky v kontaktní skupině Denis Pušilyn navíc uvedl, že intenzita ostřelování už dosáhla letní úrovně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na východě Ukrajiny přiblížil moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Podle jeho informací chystá ukrajinská armáda rozsáhlou ofenzívu na východě země a na uzavření míru nemá zájem.

Ukrajinská strana naopak z krachu minských jednání obvinila separatisty. Ti se prý teď zmobilizovali a začali více útočit na ukrajinské pozice. Zatím není jasné, kdy se kontaktní skupina znovu sejde.

Povstalci hlásí ovládnutí doněckého letiště

Proruští povstalci mezitím oznámili, že po několikaměsíčních bojích získali kontrolu nad mezinárodním letištěm v Doněcku a ukrajinské síly se odtud stáhly.

„Potvrdili to také ruští novináři, kteří se tam dostali s kamerou a prošli tu budovu. Opravdu nad ní visí vlajka separatistické 'Doněcké lidové republiky' a Ukrajinci, kterým povstalci dali ultimátum ke stažení, opustili přinejmenším větší část letiště,“ říká moskevský zpravodaj ČRo.

„Povstalci o ovládnutí letiště usilovali řadu měsíců, protože právě z jeho okolí vedla ukrajinská strana ostřelování Doněcku a je to zkrátka strategický objekt,“ vysvětluje.

Přicházejí také informace o tom, že probíhají velmi těžké boje v okolí Luhansku na východě Ukrajiny. V tamních vesnicích za poslední dva dny v důsledku ostřelování a přestřelek zahynulo několik lidí, sto domů bylo podle zpráv ruské televize kompletně zničeno.

Martin Dorazín, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme