Africký šampionát v Rovníkové Guineji startuje. I ve stínu obav z eboly

Ebola je v západní Africe na mírném ústupu, v jedné zemi proti ní přesto opatření zpřísňují. Rovníková Guinea se připravuje na Pohár afrických národů, tedy fotbalové mistrovství Afriky. Začíná právě dnes. O nejlepší tým kontinentu bude následující měsíc soupeřit 16 zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rovníková Guinea. Zdravotník na letišti měří teplotu muži, který přicestoval do Baty. Opatření má snížit riziko šíření eboly v době konání afrického šampionátu v zemi

Rovníková Guinea. Zdravotník na letišti měří teplotu muži, který přicestoval do Baty. Opatření má snížit riziko šíření eboly v době konání afrického šampionátu v zemi | Zdroj: Reuters

Na desetitisíce lidí, kteří do malé středoafrické země za šampionátem míří, čekají na letištích preventivní prohlídky.

„Každý cestující jak na vnitrostátních linkách, tak na mezinárodních spojích si musí nechat změřit teplotu a také ho požádáme, aby si dezinfikoval ruce,“ popisuje povinné kontroly doktor Manuel Eribor. Prohlídky na letištích čekají všechny – jak fanoušky, tak i fotbalisty a realizační týmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opatření, která kvůli ebole doprovázejí africký fotbalový šampionát, se zajímal redaktor Zdeněk Novák

Původně se měl šampionát konat v Maroku, Africká fotbalová konfederace mu však pořadatelství po sporech odebrala a marocký tým diskvalifikovala.

Jenže po pořádání šampionátu v době hrozícího rozšíření eboly další státy příliš netoužily, tím spíš, když na přípravu zbývaly jen asi dva měsíce. Po řadě odmítnutí se nakonec Africká konfederace dohodla právě s Rovníkovou Guineou.

„Za ty dva měsíce jsme v přípravě šampionátu udělali obrovský pokrok – ať už v infrastruktuře, nebo obecně v organizaci mistrovství, tady v Batě i v dalších městech, která budou mistrovství hostit. V tuto chvíli můžu bez nejmenších pochybností říct, že Pohár národů v Rovníkové Guineji je bezpečný a jistý,“ pochválil hostitelskou zemi po prohlídce jednoho ze stadionů Almamy Kabele Camara z Africké fotbalové konfederace.

Jestli nakonec skutečně zvítězí pořadatelé a zdravotníci a nemoc do země nepustí, to se ukáže až časem. Jisté už teď je, že titul na trávníku neobhájí poslední vítězové. Fotbalisté Nigérie se totiž na šampionát vůbec neprobojovali.

kov, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme