Belgie spolu s FBI pátrá po veliteli radikálů, může být v Řecku

Teroristické atentáty, které měly být spáchány v Belgii, prý z Řecka nebo Turecka řídil belgický účastník bojů v Sýrii. Belgie s pomocí amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ho nyní hledají. Oznámil to dnes belgický list La Dernière Heure. V Belgii bylo kvůli připravovaným atentátům zadrženo 13 lidí a pět bylo obviněno z terorismu. Při čtvrtečním zátahu ve východobelgickém Verviers byli zabiti dva lidé, kteří se nedávno vrátili ze Sýrie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protiteroristická akce v Belgii

Protiteroristická akce v Belgii | Zdroj: ČTK

Podle rozvědky se teroristé chystali v nejbližší době útočit na policisty po celé Belgii. Organizátorem je zřejmě Abdelhamid Abaaoud. Žil v bruselské čtvrti Molenbeek. Je mu 27 let, je marockého původu a odešel do Sýrie, kde se připojil k radikálům z Islámského státu (IS).

Objevil se na několika propagačních videích této organizace, na jednom řídí auto s těly čtyř ztýraných lidí. Loni v létě vyvolala v Belgii pozdvižení fotografie jeho třináctiletého bratra, který odešel do Sýrie také a před objektivem zapózoval se zbraní v ruce.

Vlámská televize VTM oznámila, že rozvědka se zabývá vyšetřováním buňky kolem Abaaouda od Vánoc, kdy byly zachyceny telefonáty do věznice Lantin u Lutychu. Zjistilo se, že Abaaoud komunikoval se členy buňky prostřednictvím vězně, který je bratrem jednoho z mužů zabitých ve čtvrtek ve Verviers. Abaaoud telefonoval z Řecka, ale podle belgických sdělovacích prostředků už může být v Turecku.

VTM také oznámila, že tajná služba ve čtvrtek, kdy se začalo v Belgii prodávat nové číslo týdeníku Charlie Hebdo, zjistila, že teroristé chtějí zaútočit v pátek. Proto byla akce proti nim spuštěna ve čtvrtek večer. Tři teroristé zabili minulý týden v Paříži 17 lidí, mezi nimiž byli lidé z redakce Charlie Hebdo a čtyři Židé.

Belgie poprvé po 30 letech posílila policejní ostrahu země armádou. Ministr obrany Steven Vandeput řekl, že vojáci budou využiti k ostraze některých velvyslanectví a budov v antverpské židovské čtvrti. Vyčleněno pro bezpečnostní úkoly v Bruselu a Antverpách má být postupně 300 vojáků, někteří by mohli být vysláni také do Verviers.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme