Na výstavišti v Lysé nad Labem uvidíte králíky, holuby i drůbež

17. leden 2015

Slepice snášející zelená vejce nebo u chovatelů stále oblíbenější zakrslí teddy králíčci. I takovou podobu mají lákadla výstavy Náš chovatel, kterou o tomto víkendu hostí Lysá nad Labem na Nymbursku.

Nejvíc chovatelů drobných zvířat na jednom místě o tomto víkendu zaručeně potkáte na výstavišti v Lysé nad Labem na Nymbursku. A důvod? Tradiční krajská výstava Náš chovatel. Tamní haly díky této akci vzdáleně připomínají venkovský dvorek plný drůbeže, holubů i králíků.

Ve zcela zaplněných halách bylo možné potkat jak chovatele tak i návštěvníky, kteří se na zvířata přijeli zkrátka jen podívat. Kuriozit se i tentokrát našlo více než dost. Třeba v části výstaviště věnované drůbeži mají tradičně své místo slepice maransky. Podle hodnotitele Josefa Škody stojí za povšimnutí především jejich vajíčka. Ta jsou k vidění hned v několika vitrínách. „Mají temně kaštanovou barvu, taková vejce nenese žádná jiná slepice, taže jsou mezi chovateli oblíbené zejména kvůli Velikonocům třeba,“ vysvětluje hodnotitel.

Králíci na výstavě

Dokonce zelená vejce pak snášejí slepice araukany. Ani ty se v Lysé nad Labem nedají přehlédnout. „Pocházejí z Peru, kde je chovali kdysi peruánští indiáni. Jsou zvláštní tím, že nemají kostrč čili nemají klasický ocas,“ dodal Josef Škoda.

Ten, kdo si slepice, husy a kachny prohlédne, může udělat pár kroků ke klecím, kde chovatelé vystavují holuby. Pořadatelé připravili několik klubových výstav zaměřených na národní i zahraniční plemena. I mezi více než dvěma tisíci holuby se dají objevit kuriozity. Ředitel výstaviště Ondřej Matouš je konkrétnější. „Z kuriozit bych zmínil holuba římana, který má rozpětí křídel až 1,1 metru nebo maltézský slepičák, to znamená že má vysoké nohy, dlouhý krk a drobné tělíčko,“ uvedl několk příkladů.

Na výstavišti se nenudí ani děti. Pokud si nenajdou to své mezi drůbeží nebo holuby, určitě zabodují králíci. Mezi 1500 chlupáči nechybí ani stále oblíbenější zakrslá plemena. Takzvaní teddy králíčci mají v Lysé nad Labem dokonce svou vlastní výstavu. „Je to jedno z nejmladších plemen, které se u nás vyskytuje,“ prozrazuje Petr Sirotek z Ústřední odborné komise chovatelů králíků.

Výstaviště v Lysé nad Labem je otevřené v sobotu do 17-ti hodin. V neděli pak už jen dopoledne.

autor: Michal Trnka
Spustit audio