Brazílie a Nizozemsko stáhly své velvyslance v Indonésii kvůli popravě svých občanů

Brazílie a Nizozemsko povolaly své velvyslance z Indonésie. Reagují tak na popravu svých dvou občanů. Brazilce a Nizozemce společně s dalšími třemi cizinci a jedním Indonésanem zastřelila popravčí četa po půlnoci indonéského času za zločiny spojené s drogami. Indonéský prezident Joko Widodo odmítl dřívější žádosti o milost. Nevyslyšel ani intervence na poslední chvíli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brazilce Marca Moreiru chytili v Indonésii před 11 lety, v trubkách rogala pašoval 13,5 kilo kokainu

Brazilce Marca Moreiru chytili v Indonésii před 11 lety, v trubkách rogala pašoval 13,5 kilo kokainu | Zdroj: Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová ještě v pátek volala osobně indonéské hlavě státu. Joko Widodo ale neustoupil.

Rousseffová po vykonání trestu prohlásila, že je šokovaná a pobouřená, a že událost silně narušila vztahy mezi oběma zeměmi.

Brazilce Marca Moreiru chytili v Indonésii před 11 lety, v trubkách rogala pašoval 13,5 kilo kokainu. Mimo svou vlast si trest ve vězení odpykává 3200 Brazilců - skoro třetina z nich právě kvůli nelegálnímu převážení drog.

Indonésie popravila šest mužů odsouzených za zločiny spojené s drogami. Jediný z nich byl občan Indonésie, ostatní byli státními příslušníky Nizozemska, Brazílie, Nigérie, Malawi a Vietnamu. Nizozemský ministr zahraničí vyzval k přehodnocení vztahů s asijskou zemí.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme