Horské službě chybí v rozpočtu 23 milionů, turisté by to ale neměli poznat

Horská služba musí šetřit. V rozpočtu na letošní rok jí totiž chybí 23 milionů korun. Vedení horských záchranářů chce proto požádat o zvýšení dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Pokud další peníze nezíská, nenakoupí například novou techniku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně Šlechtová navštívila horskou službu v Horních Mísečkách

Ministryně Šlechtová navštívila horskou službu v Horních Mísečkách | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Jen za letošní zimu už horská služba musela vyjíždět k 1300 případů. Nedostatek peněz by podle náčelníka Jiřího Brožka rozhodně neměli poznat turisté.

„Pro nás je teď prvořadý úkol zajistit zimní sezonu; bude plně zajištěna v takovém rozsahu, v jakém byla i v loňském roce, a to, co bylo naplánováno,“ ujišťuje náčelník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horské službě letos chybí 23 milionů korun. Po ministerstvu pro místní rozvoj bude požadovat další peníze. Více od Ondřeje Vaňury

Horská služba jako obecně prospěšná společnost žádala ministerstvo pro místní rozvoj pro letošní rok o dotaci 130 milionů korun, nakonec ale dostala jen 107 milionů. Jde o podobnou situaci jako loni.

„Vlastní dofinancování se řešilo v průběhu podzimu. Čili zrovna tak počítáme i s letošním rokem, že teď zimu zajistíme kompletně, v plném rozsahu. To, co zatím omezujeme, jsou veškeré nákupy, veškeré obnovy do té doby, dokud nebudeme mít jistotu, že budeme schopni zafinancovat objednané zboží,“ přibližuje Jiří Brožek

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za hnutí ANO říká, že zatím není schopna chybějící peníze záchranářům sehnat.

„Ministerstvo pro místní rozvoj nemá 23 milionů korun navíc, nicméně se pokusím o debatu s ministerstvem financí, zda by bylo možné udělat rozpočtové opatření právě pro dofinancování těch potřeb horské služby, na které my jsme na rok 2015 nedostali pro horskou službu peníze,“ vysvětluje ministryně.

Horská služba, záchranář, zimní skůtr | Foto: Martin Pařízek

Do budoucna by chtěla prosadit, aby horská služba měla svou samostatnou položku ve státním rozpočtu a nemusela tak každoročně žádat o peníze.

„Mně se to vůbec nelíbí, nesouhlasím s tím. A právě chci, aby nemuseli o peníze žádat, ale měli jasně dáno, kolik každý rok budou ze státního rozpočtu dostávat,“ dodává Karla Šlechtová.

Horská služba zaměstnává zhruba 70 lidí, dalších 380 záchranářů je dobrovolných. Ročně vyjíždí přibližně k 8000 úrazů.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme