Bojovníci Boko Haram unesli v Kamerunu 80 lidí, hlavně dětí

Islamisté z hnutí Boko Haram unesli v Kamerunu skupinu zhruba 80 lidí, mezi nimiž byly i děti. Agentuře Reuters to oznámily kamerunské vládní a armádní zdroje. Útočníci tři osoby zabili. Únos je největší akcí, kterou dosud extremisté na kamerunském území provedli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nigerijští islamisté z organizace Boko Haram dále útočí

Nigerijští islamisté z organizace Boko Haram dále útočí | Zdroj: Reuters

Incident se stal na severu Kamerunu ve vesnici Mabass, kam bojovníci Boko Haram pronikli z Nigérie.

Nejmenovaný kamerunský důstojník agentuře uvedl, že mezi unesenými je 30 dospělých a zhruba 50 dětí ve věku mezi 10 a 15 lety.

Na sever Kamerunu vyjelo v sobotu několik stovek obrněných vozidel a tanků čadské armády, která má proti útokům oddílů Boko Haram oblast chránit.

Akce islamistů se v poslední době rozšířily z Nigérie do oblasti Čadského jezera a do hraničních oblastí Čadu a Kamerunu.

Islamisté z Boko Haram bojují od roku 2009 proti nigerijské centrální vládě a požadují zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría.

Loni spáchala tato organizace asi 100 teroristických útoků, při nichž zahynulo na 3000 lidí. OSN v loňském květnu Boko Haram zařadilo na svůj oficiální seznam teroristických organizací.


Zvětšit mapu

Státy Nigérie s islámským právem Šaríja | Foto: Michal Jindra

ČTK, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme