Eva Samková otevřela v Harrachově novou snowboardcrossovou trať

Klasických sjezdařských svahů je v České republice několik desítek. Kde se dá ale začít se snowboardcrossem? Takových míst je skutečně minimum, a tak se Český olympijský výbor a ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy rozhodly vybudovat novou trať pro malé začátečníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snowboardcrossařka Eva Samková 14. ledna při tréninku na MS

Snowboardcrossařka Eva Samková 14. ledna při tréninku na MS | Zdroj: ČTK

V Harrachově ji designovali Marek Jelínek a Jakub Flejšar, trenéři Evy Samkové, která dnes spolu se skicrossařem Tomáše Krausem dráhu vzniklou u doskočiště tamního mamutího můstku slavnostně otevřela.

V momentě, kdy Eva Samková, Tomáš Kraus a sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor slavnostně přestřihli stuhu a oficiálně otevřeli novou snowboardcrossovou i skicrossovou trať, byla tahle sportovní odvětví zase o kus dál.

Jistě, je to jen jeden z krůčků, něco takového ale zvyšuje potenciál přilákat další a další nové tváře ke sportu poslední dobou tolik propagovanému úspěchy právě Evy Samkové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Samková, Martin Doktor a Tomáš Kraus otevřeli v Harrachově novou snowboardcrossovou trať

„Jsem nadšená. Když jsme to po olympiádě s panem Chládkem domlouvali, tak jsem ráda, že pan Chládek dodržel slovo a uskutečnilo se to. Pro děti je to vyhovující a baví mě to tady. Je to sranda,“ usmívá se olympijská vítězka Eva Samková.

A tak nějak ve snowboardcrossovém duchu povzbuzuje a radí malým žáčkům absolvujícím na nové trati první závod, pořádaný v rámci projektu Hvězdy na sněhu.

„Sešlo se hodně dětí. Máme sedm tréninkových skupinek po pěti dětech a je to skvělý. I ten individuální přístup, že sem děti jenom nepřijedou a odjezdí si to. Něco jim říkáme a je to dobrý.“

Jistě, příště už si i ti nejmenší budou muset poradit bez Evy Samkové, následovat ji ale budou moci třeba právě díky tréninkovým podmínkám v Harrachově. Ostatně, taková myšlenka, tu byla už od samého začátku.

Tady může jezdit každé malé dítě, říká Tomáš Kraus

„Začali jsme se o tom bavit v Soči s panem ministrem Chládkem. Byla u toho i Eva a velice dobře si to pamatuje. Ministr na to přistoupil, že je to dobrý nápad a nakonec se to podařilo, což je super,“ vysvětluje Martin Doktor ve chvíli, kdy cílem nové dráhy prosvištěla také Eva Samková, ale i skikrossař Tomáš Kraus.

„Je to přesně to, co vidím ve světě. Trať menších rozměrů, kde může jezdit každé malé dítě. Může si vyzkoušet krásný pocit z toho, když je trať zformovaná, když přejíždí nějaké překážky, nebo když se tam potká s někým jiným,“ chválí novou dráhu pro malé snowboardisty a lyžaře Tomáš Kraus.

Vojtěch Bureš, David Nyč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme