Ve Šternberku pomáhá dlouhodobě nezaměstnaným speciální projekt, zapojilo se do něj 8 lidí

Šternberk společně s Agenturou pro sociální začleňování pomáhá dlouhodobě nezaměstnaným hledat práci. První tři měsíce projektu pracovala skupina 8 lidí brigádně, poté se na půl roku zapojili do veřejně prospěšných prací na plný úvazek. V těchto dnech projekt vstupuje do poslední, třetí části.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šternberk

Šternberk | Foto: Aleš Spurný

„Dělala jsem v závodě, v Solných mlýnech, když jsem byla mladá - v 16 letech, pak jsem nastoupila do fakultní nemocnice jako uklízečka. Potom jsem se přestěhovala a byla jsem dost dlouho v evidenci a pak jsem nastoupila pod ten výbor,“ říká 56letá Růžena Gáborová, která se účastní veřejně prospěšných pracích už počtvrté.

Tentokrát se ale společně s dalšími 7 lidmi zapojila do projektu prostupného zaměstnávání, díky kterému by se jí mohlo podařit sehnat dlouhodobější práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dlouhodobě nezaměstnaným se snaží pomoci ve Šternberku. Podrobnosti zjišťovala Lucie Přikrylová

„První tři měsíce pracovala skupina zaměstnanců pouze 40 hodin měsíčně tak, aby si v podstatě navykli chodit do práce, získali nějaké pracovní návyky. Po čtvrtroce nastoupili na plný pracovní úvazek, tedy na 8 hodin denně,“ vysvětluje mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Účastníky programu pomáhal vybírat úřad práce. „Vybírali jsme je jednoduchým výběrem. Hlavním kritériem byla dlouhodobá nezaměstnanost a to, že ten člověk musel být poživatelem dávek v hmotné nouzi,“ popisuje vedoucí úřadu Lenka Nováková.

„Vytipovali jsme si uchazeče a povedlo se nám i to, že měli sami zájem a sami do toho vstoupili,“ dodává.

Právě v těchto dnech začíná poslední fáze projektu. Klienti mají své asistenty z neziskových organizací, kteří jim pomáhají sestavit životopis a doprovázejí je k pracovním pohovorům do soukromých firem. Nastoupit by do nich měli v únoru.

„Teď se jim snažíme vybírat zaměstnání tak, aby mohli postoupit na další pracovní pozici. Aby to bylo pro ně výhodnější jednak, co se týče finanční stránky a určitě také pro to, aby získali nějaké znalosti a dovednosti. Aby to byl zaměstnavatel z nějakého odboru, kdy by mohli pracovat už jako kvalifikovanější pracovníci ne jako pomocní dělníci,“ popisuje Nováková.

Lucie Přikrylová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme