V kočičí kavárně odbouráte stres, ale taky si musíte dávat bacha na zákusky!

19. leden 2015
Zprávy

Dávejte si pozor na dorty, to je první věta, kterou od servírky uslyšíte, když vejdete do kočičí kavárny na Žižkově. Ta funguje už několik měsíců a za tu dobu si vytvořila celkem početnou klientelu. Děti, rodiče i osamělé dámy tam chodí strávit bezstarostný čas s kočičími přáteli. Kavárnu navštívila i naše redaktorka Magdaléna Medková.

„Zavírejte dveře!!“ Tak zní nápis na dveřích kočičí kavárny na Žižkově. Opatrně tedy vstoupím dovnitř, aby některá z koček nevzala do zaječích.

„Dobrý den.“

Toho, že by některá z koček proklouzla dveřmi, jsem se očividně nemusela bát. Malé šelmy se líně povalují na vypolstrovaných židlích a plně se věnují hostům. Jediné, kdo je z jejich klidu tak trochu vyrušuje, jsou děti, které mají v rukách hračky a snaží se je rozdovádět.

Když se rozhlédnu kolem sebe, vidím tady okolo pěti koček – různých barev. Jedna sedí na baru, daleko od hostů, další právě teď hypnotizuje dort jednoho z hostů a pak je tady černý kocour, který právě skočil do náruče své majitelky.

„Je v pubertě, takže se vším, co vidí, si hraje. I s mikrofonem. Máme tady různé typy koček. Máme jich sedm a všechny jsou z útulku, kromě Bořivoje, který přišel z ulice. Máme tady netykavku, princeznu, která se nechá pohladit, ale odmítá být atrakcí. Opravdu, každý typ kočičky se u nás najde,“ říká Jana Pařízková, dcera majitelky kavárny.

Čtěte také

Kočičí kavárna vznikla po vzoru cat café, které jsou rozšířené hlavně v Japonsku. Kvůli dlouhé pracovní době nemají Asiaté čas na domácí mazlíčky, a tak si je chodí užít jinam. Má to i vedlejší účel, podle odborníků totiž kočky odbourávají stres. A to neplatí jen u Japonců.

„Ano, hned mám lepší náladu.“

„Já jsem kočkomil. Doma mám čtyři kočky a morčata. Tady je to taková interaktivní zábava.“

Čtěte také

Do kočičí kavárny musíte vstupovat opatrně, aby některá z koček nevzala do zaječích
autor: Magdaléna Medková
Spustit audio

Více z pořadu