Změní se kvůli dronům zákony o soukromí a civilním letectví? Jasno bude na konci března

19. leden 2015

Drony už nejsou jen záležitostí armády. Místo letadélek na dálkové ovládání si je pořizují modeláři, ale využívají je třeba i fotografové. Drony se bez problémů dostanou do zahrad, k oknům bytů nebo kanceláří. Legislativa s ničím podobným zatím nepočítá. Do budoucna by se mohly změnit některé zákony.

Jak v Ranním Plusu upřesnil poslanec ODS a předseda podvýboru pro ochranu soukromí Radim Holeček, jde o zákony o civilním letectví a o ochraně osobních údajů:

„Někteří odborníci tvrdí, že dron je v tuto chvíli pouze prodlouženou rukou fotoaparátu nebo kamery. Dron létá ve značných výškách a rozlišení 4kk je velké. Podle mého je to potenciální hrozba a měli bychom se zabývat tím, jestli technika nějakým způsobem nepředbíhá daný legislativní rámec.“

Poslanec přitom odkazuje na zákon o ochraně soukromí, kdy lidé nesmějí fotografovat člověka bez jeho vědomí.

„Jinými slovy: Lítej si, ale nad svou zahradou nebo přesně nad svou svatbou, kde všichni s natáčením souhlasí. Řada dronů se už dá koupit na internetu pod názvem Špionážní dron. Podsouvá se tam možnost sledování osob, a to bych byl velmi nerad,“ dodává Holeček.

Pro legislativní změny se inspiroval ve Švýcarsku. Tamní zákony určují, jak nízko nebo vysoko smí zařízení létat. Pokud dron váží více než půl kilogramu, musí mít jeho majitel uzavřenou pojistku pro případ jeho pádu a poškozením majetku nebo zdraví.

Na konci března se v Poslanecké sněmovně uskuteční seminář o ochraně soukromí, kde se budou probírat i drony. Pak chce mít předsedu podvýboru jasno o tom, jestli provést legislativní změny, nebo ne.

„Jak to zatím vidím, tak to nemá šanci na úspěch, protože všichni čekají na změnu, kterou přinese Evropská komise a ta říkala, že to udělá do dvou let,“ uzavírá občanský demokrat Radim Holeček.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio