O navrácení dětí české matce bude v Norsku jednat delegace s europoslanci

Do Norska už dorazila česká delegace, která tam bude jednat o odebraných českých dětech. Dvojice českých europoslanců chce na místě řešit situaci rodičů Michalákových. Před třemi lety jim odebraly norské úřady dva syny na základě nepotvrzeného udání. Policie vyšetřování zastavila, i přesto děti stále zůstávají v péči pěstounů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Norská vlajka

Norská vlajka | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Matka může syny vidět vždy jednou za půl roku, a to na dvě hodiny. Musí s nimi navíc mluvit norsky. Soudí se a doufá, že norské úřady nedají její děti od pěstounů přímo k adopci.

„Člověk zvládne už jakž takž fungovat v životě, ale bolest a trápení se nijak nezmění,“ svěřila se Eva Michaláková.Do případu se loni v prosinci vložili i čeští poslanci. Jejich jednání sledoval i dědeček chlapců Jiří Pavelka:

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká delegace bude v Norsku jednat o odebraných dětech. Mluvila o tom Veronika Hlaváčová a zvláštní zpravodaj ČRo v Norsku Jaromír Marek

„Myslím si, že to, co se tady odehrálo, bude znamenat posílení mé dcery v tom, aby bojovala o své děti. Že to vše skončí tím, že děti budou žít se svou matkou.“

Ve sněmovně o případu mluvila třeba poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková. Podle ní matka sourozenců vyčerpala všechny právní možnosti, jak je dostat zpět. Norský úřad péče o dítě, takzvaný Barnevern by měl české straně vysvětlit, proč musí žít chlapci dál u pěstounů:

„Barnevern jakoukoliv komunikaci odmítá. Proč asi? Ptejme se, zdali by tito lidé znovu rozhodli, jak rozhodli, kdyby věděli, jaký odpor jejich rozhodnutí vyvolá v České republice, a věděli, že své rozhodnutí budou nuceni hájit na mezistátní úrovni.“

Právě poslankyně Chalánková je součástí delegace, která matku doprovodí na schůzku s norskými sociálními pracovníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na norskou sociální službu doprovodí matku odebraných dětí také europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský

Ve sporu o děti se snaží vyvíjet tlak i česká vláda. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD je ale ve složité pozici: „Celá kauza je v rukou norských soudů.“

Už v úterý mají Michalákovou na norskou sociální službu doprovodit také dva čeští europoslanci – lidovec Tomáš Zdechovský a Petr Mach ze strany Svobodní.

Eva Michaláková by se na schůzce měla dozvědět, zda norské úřady dále zvažují, že by byli oba chlapci dáni k adopci. Bude se také jednat o počtu schůzek, které by měla paní Michaláková se syny letos absolvovat. Soudem má povolené pouze dvě, nicméně v loňském roce se schůzka odehrála jen jedna, a to v březnu.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

Poslance bude zajímat i případ další české matky žijící v Norsku. Té úřady odebraly osmiletou dceru potom, co se loni obě hádaly před domem kvůli nošení čepice.

Matka ji po ní nakonec hodila. Vše viděl soused, který to ohlásil úřadu péče o dítě. Pak už matce volali pracovnice úřadu, že se jí dcera ze školy nevrátí a že bude na bezpečnějším místě.

V Norsku se nesmí děti fyzicky trestat už od roku 1987. Daniela Lode České televizi řekla, že jsou norské úřady na matky, původem cizinky, zasedlé.

Podobné příběhy zažívají také některé české rodiny ve Velké Británii. Podle statistik odebraly v roce 2013 tamní úřady 41 dětí. Podle ředitele Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeňka Kapitána se ale nedá situace srovnávat s Norskem, které není v Evropské unii.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme