Liberecké Naivní divadlo se představilo na festivalu scénického umění v New Yorku

19. leden 2015

Pohádka „O beránkovi, který spadl z nebe“, putovala z Liberce až do New Yorku. Kulisy představení libereckého Naivního divadla pluly do Spojených států lodí po moři tři týdny. Loutkohercům to letadlem trvalo o poznání méně. Publikum na ně za mořem čekalo netrpělivě a plné očekávání.

Jaká byla tato zkušenost pro herce? A jak pohádku přijalo zámořské publikum?

„Reakce dětí byly velmi podobné, jako u nás doma, jen s tím rozdílem, že tam to bylo v angličtině, a to bylo často legrační, protože ty americké děti dělaly takové to "Wow!", to nás rozesmávalo,“ popisuje Barbora Kubátová, jedna z hereček.

Na představení se přišly podívat i děti, které mají české rodiče, ale narodily se už v New Yorku. Ty zas mluvily česko-anglicky a s přízvukem.

„Bylo to všechno moc hezké. Děti to braly stejně jako u nás, a rozuměly, myslím si, všemu. Bylo to všechno hrozně vstřícné,“ dodává Kubátová.

Představení libereckého Naivního divadla se uskutečnilo v rámci festivalu APAP.

„Je to spíš takový veletrh. Byli jsme i na českém stánku, bylo fajn, projít si to celé. Za Evropu jsme reprezentovali my a pak Švédsko, což si, myslím, je velký úspěch,“ popisuje zážitky herečka Diana Čičmanová.

Nadšení publika si užili nejen herci, ale i ředitel divadla Stanislav Doubrava. Co jeho nejvíc potěšilo? Poslouchejte…

autor: sas
Spustit audio