Islamisté z Boko Haram ohrožují další země Afriky, z Nigérie útočí na Kamerun a Čad

Sebevražedné útoky v Nigérii neberou konce. Dnes při dalším atentátu zahynulo nejméně sedm lidí, ozbrojenci z Boko Haram navíc unesli v sousedním Kamerunu asi osmdesát dospělých a dětí. Za pět let už islamisté jen v Nigérii zabili na 13 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boko Haram

Boko Haram | Zdroj: Reuters

Organizace Boko Haram chce po vzoru Islámského státu vyhlásit chalífát. Pro Nigérii i okolní africké země tak přestavuje velkou hrozbu.

Radikálové z Boko Haram (nejčastěji v překladu ‚západní vzdělání je hřích‘) totiž kontrolují další a další území, konsolidují se a ovládají souvislejší oblasti. A i když nejde o jednotnou organizaci, bojové skupiny mají různé velení, tak pronikají i do sousedních zemí - do Kamerunu, Nigeru a ohrožen je i Čad.

Přehrát

00:00 / 00:00

O útocích islámské organizace Boko Haram mluvil redaktor Robert Mikoláš

A protože dobyli město Baga, kde zahynulo na 2000 civilistů, mohou odtud ovládat část Čadského jezera a dále podnikat vpády do okolních států. I z tohoto důvodu vyslal Čad své vojáky právě do Kamerunu.

Problémem je, že se ohrožené státy mezi sebou jen těžko domlouvají a panuje mezi nimi nedůvěra. To Boko Haram hraje do karet. I proto Kamerun volá po mezinárodní pomoci.

Peníze z výkupného, okrádání, daní a drog

U Čadského jezera se vždy ve velkém obchodovalo, obchodníci tudy proudí ze všech směrů. Boko Haram od nich nyní vybírá všemožné poplatky.

Unášejí také lidi, za které žádají výkupné, okrádají je, přepadávají vesnice a města jako banditi. A v oblastech, které kontrolují, vybírají daně.

A v neposlední řadě pašují drogy, což je další velmi výnosný obchod. Pochopitelně ale získávají i peníze ze zahraničí, z Blízkého východu, zatím se ale jen spekulace, od koho konkrétně.

Většinu zbraní získali po Kaddáfího pádu a také přepadávají nigerijské vojáky.

Nigérie (město Baga): Satelitní snímky pořízené s odstupem několika dnů ukazují, že ve městě byly vypáleny celé čtvrti. | Foto: ČTK/AP Micah Farfour

Bojovníci z Boko Haram prohlašují, že vše činí ve jménu Alláha. Přitom polovina ze 180 milionů obyvatel Nigérie jsou muslimové. Ti všechny teroristické útoky nebo třeba únosy, z nichž nejtragičtější je únos 200 dívek, jednoznačně odsuzují.

„Islám je mírové náboženství - počínaje myslí přes mírové soužití, a to i s nemuslimy, až po chování ke zvířatům. Kdyby všichni následovali učení islámu, neexistovali by žádné problémy. V Nigérii by vedle sebe žili muslimové, křesťané, animisté a další. Boko Haram má ale jiné cíle," reagoval imám z metropole Abudži:

Je tedy zřejmé, že Boko Haram je čistě zločinecká organizace mafiánského typu, která chce vytvořit jakýsi stát a ten ovládat, stejně jako obchodní cesty vedoucí přes Saharu.

Už příští týden se proto mají sejít zástupci západoafrických zemí sdružených v organizaci ECOWAS, aby jednali o možném vzniku mezinárodních jednotek pro boj s Boko Haram. Podporu by chtěli získat také od Africké unie.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme