Firma z Náchodska přišla kvůli podvodným mailům o milion korun

Kriminalisté z Hradce Králové řeší první případ krádeže a neoprávněného přístupu k počítačovému systému. Přestože poškozený internetový obchod Obchody 24, který byl zneužit, sám před podvodnými maily varoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska

Šéfredaktorka ruského internetového zpravodajského serveru Lenta byla propuštěna kvůli extremismu. A tak se i s podřízenými sbalila a přestěhovala do Lotyšska | Foto: Fotobanka RGBStock

Trestní oznámení na neznámého pachatele podal jednatel společnosti Obchody 24 z Náchodska. Z účtu firmy totiž neoprávněně odešly peníze ve výši jednoho milionu korun.

Jednatel policistům vypověděl, že na firemní počítač, který mimo jiné slouží i k internetovému bankovnictví, přišel e-mail, který vypadal jako poděkování internetového obchodu za nákup.

Objednávka byla podle e-mailu zaplacena předem platební kartou. Obchod tedy nechtěl po příjemci žádnou platbu, odkazoval pouze na fakturu v příloze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Královéhradecká policie řeší první případ krádeže a neoprávněného přístupu k počítačovému systému. Natáčela o tom Kateřina Kohoutová

„V okamžiku, kdy se snažil přílohu otevřít, což se mu nepodařilo, se s největší pravděpodobností natáhl do počítače vir,“ říká Ivana Ježková z královéhradecké krajské policie.

Kvůli viru, který se do počítače dostal, získal pachatel přístup k internetovému bankovnictví a poté i k penězům. Internetový obchod Obchody 24 přitom už týden před podvodnými maily varuje.

„Zprávu smazat, neotevírat přílohu, naše obchody 24 posílají pouze mail s objednávkou, maximální příloha může být ve formátu PDF,“ uvádí Patrik Sommer ze serveru Obchody 24 a dodává, že nemají mnoho možností, jak se před podvodníky bránit:

„Dali jsme to do rukou policie. Ta nám tvrdila, že to dostane nějaký odborník, tak uvidíme. Budeme čekat.“

Královéhradečtí policisté nevylučují, že podvodných e-mailů, které lidi připraví o peníze, může být víc. Proto varují, aby si lidé doručené zprávy stále kontrolovali a v případě jakéhokoliv podezření poštu ani neotevírali.

„Pokud se nezobrazuje náhled přílohy, už je to signál, že je příloha závadná. Proto doporučuji neotevírat ji, ani ji nestahovat na plochu počítače,“ radí Ivana Ježková.

Policisté po podvodníkovi, který připravil společnost z Náchodska o milion korun, pátrají. Hrozí mu až osmileté vězení.

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme