Soudce Havlín a dalších šest lidí zřejmě čelí obžalobě z korupce

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na sedmičlennou skupinu pro korupci v justici, konkrétně kvůli ovlivňování dopravních trestních kauz ve prospěch pachatelů. Instituce to dnes uvedla na svém webu bez zveřejnění jmen, z kontextu je však zřejmé, že jde o kauzu soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Ondřeje Havlína. Podle dřívějších informací médií je mezi obviněnými i státní zástupce František Fiala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrchní soud a Vrchní státní zastupitelství v Praze

Vrchní soud a Vrchní státní zastupitelství v Praze | Foto: Marián Vojtek

"Obžaloba byla podána pro jednání, při nichž docházelo v průběhu roku 2012 - 2013 k nezákonnému ovlivňování trestních věcí ve prospěch pachatelů trestných činů ohrožení pod vlivem návykové látky. Nezákonné postupy byly doprovázeny žádostí, nabídkou či poskytnutím úplatku," popsala v tiskové zprávě vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Jednotliví členové skupiny čelí obvinění z přijetí úplatku, podplacení, nepřímého úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, podvodu a vydírání.

Soudci a státnímu zástupci hrozí v tomto případě za přijetí úplatku až deset let vězení nebo propadnutí majetku, za zneužití pravomoci pak také zákaz činnosti. Lidem, kteří je podpláceli, mohou soudy uložit až šestileté odnětí svobody.

"Jednání obviněných je mimořádně typově závažné, kdy představitelé justice, od nichž se očekává nestranný, odborný a spravedlivý postup ve věcech, které rozhodují v rámci své pravomoci, porušovali zákonná pravidla, a tak porušili zájem státu na řádném výkonu pravomoci úředních osob, který má být v souladu s právním řádem, a zájem na řádném, nestranném a zákonném obstarávání věcí obecného zájmu," doplnila Bradáčová.

Z justice do diplomacie a zpět

Soudce Havlín v minulosti odešel z justice do diplomacie, kde jeho působení provázelo několik skandálů. Návratu do taláru se domohl žalobou. On i Fiala byli v souvislosti s trestním stíháním dočasně zbaveni svých funkcí.

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Společně s nimi čelí obvinění i advokát Karel Matějka a advokátní koncipient Boris Štefl, který je bývalým šéfem policejní inspekce.

Matějka podle dřívějšího zjištění ČTK sám požádal Českou advokátní komoru o pozastavení výkonu advokacie. Šteflovi komora výkon právní praxe nepozastavila.

Zdůvodnila to tím, že policie muže viní v souvislosti s jevem, jenž se děje běžně a na nějž komora dlouhodobě poukazovala.

Štefl podle ní údajně žádal soudce, aby v určité trestní věci ustanovil obhájcem ex offo jeho zaměstnavatele, a nikoliv toho advokáta, který měl být na základě seznamu na řadě. Policie věří, že měl snahu svého zaměstnavatele zvýhodnit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme