Před sto lety vyšlo první číslo časopisu Junák, všechna čísla dají skauti na internet

Je to sto let, co v českých zemích poprvé vyšel Junák – časopis, který propagoval skautské hnutí. Za století ale vyšlo kvůli zákazům během totalitních režimů jen 57. ročníků. Všechna čísla se ještě letos postupně objeví v elektronické podobě na internetu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavička prvního čísla časopisu Junák, které vyšlo 15. ledna 1915

Hlavička prvního čísla časopisu Junák, které vyšlo 15. ledna 1915 | Foto: Junák – svaz skautů a skautek ČR

„Každý týden bude zveřejněn jeden celý ročník, což je ve výsledku asi 700 čísel,“ vysvětluje tisková mluvčí Junáka Jitka Taussiková.

„Kromě 57 ročníků tam budou také zajímavé články, které se budou snažit mapovat okolnosti okolo časopisu. Například co předcházelo prvnímu číslu, ale také okolnosti, které zapříčinily zákazy časopisu případně jeho znovuobnovení,“ popisuje Taussiková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skauti zpřístupní na internetu archiv časopisu Junák. Projekt přiblížila tisková mluvčí Junáka Jitka Taussiková

Poprvé vyšel časopis Junák 15. ledna 1915. První číslo bylo podle ní zajímavé už jen tím, že ho vydal sám zakladatel českého skautingu Antonín Benjamin Svojsík.

„Byly tam zajímavé tipy a informace ze skautské praxe, ale také třeba zahraniční okénko, byla tam báseň nebo reklama na skautské vybavení,“ popisuje Taussiková.

V totalitních dobách přišel vždy se zákazem organizace i zákaz časopisu – stalo se tak v letech 1940, 1948 a 1970. Jedním z nejúspěšnějších období pro časopis bylo naopak krátké období po druhé světové válce.

„Největší rozmach, který časopis zažil, byl v poválečných letech 1945–48, kdy se z měsíčníku stal týdeníkem a náklad dosáhl až sto tisíc výtisků. Bylo to určitě také tím, že šéfredaktorem byl skautský vedoucí a známý spisovatel Jaroslav Foglar,“ připomíná mluvčí Junáka.

Dnes už Junák nevychází. Nahradilo ho pět různých titulů, které organizace vydává pětkrát ročně. „Vzhledem k naší neustále narůstající členské základně jsme udělali časopisy pro každou věkovou kategorii – od nejmenších dětí, vlčat a světlušek, až po dospělé dobrovolníky a skautské vedoucí,“ dodává tisková mluvčí Junáka Jitka Taussiková.

Vladimír Kroc, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme