Odpůrci islamofobie převýšili v Mnichově počtem příznivce Pegidy

V centru Mnichova se sešlo několik tisíc lidí, aby formou karnevalového veselí ukázali svůj nesouhlas se strašením islámem. Na stejné místo ale svolala demonstraci i protiislámská organizace Bagida, tedy Bavorsko proti islamizaci Západu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpůrci islamofobie přišli s transparenty Mnichov je barevný

Odpůrci islamofobie přišli s transparenty Mnichov je barevný | Zdroj: Reuters

Demonstrace proti islamofobii už oficiálně skončila. Organizátoři účast odhadují na 15 až 20 tisíc lidí. Policejní odhady jsou střízlivější, mluví o 11 tisících lidí.

Policie měla velké obavy z možných konfliktů, protože na stejné místo zamířili i odpůrci islamizace. Zatím ale nejsou zprávy o žádných problémech. Preventivně na místě zasahovala asi tisícovka policistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O demonstracích příznivců i odpůrců hnutí Pegida v Německu informoval zpravodaj Pavel Polák

Na shromáždění zaznělo třeba zamyšlení nad tím, co to vlastně Bagida je. Pořadatelé si nechali udělat rešerši a zjistili, že je to město v africkém Togu, v bývalé německé kolonii. Lidé drželi v rukou transparenty s nápisem Mnichov je barevný, čímž dávali najevo, že ve městě je prostor pro všechna etnika a náboženství.

Členové hnutí Bagida očekávali na své akci účast dvou tisíc lidí, podle odhadů jich nakonec přišlo asi 800, z toho asi 200 neonacistů a pravicových extremistů. Stejně jako v dalších německých městech, například v Berlíně nebo Düsseldorfu, tak zastánci soužití s muslimy převýšili svými počty demonstranty z protislámského tábora.

Přívrženci hnutí Bagida demonstrovali v Mnichově | Foto: Reuters

V projevech na shromáždění zmínil jeden z mluvčích třeba to, že Begida je sice proti islamizaci, ale není hnutím pro extremisty. Demonstranti to ocenili potleskem.

Pochod Pegidy v Drážďanech úřady zakázaly kvůli obavě z útoků

Největší demonstrace proti islamizaci se dnes měla odehrávat v Drážďanech, úřady ji ovšem z bezpečnostních důvodů zakázaly, a to kvůli riziku útoku na předáky hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Opatření však platí jen pro dnešní den, Pegida má v plánu v pravidelných pochodech proti islamizaci pokračovat. Pro tentokrát předáci hnutí vyzvaly demonstranty, aby místo na tradiční pondělní shromáždění do Drážďan zamířili právě do Bavorska.

Německá kancléřka Angela Merkelová podobně jako lídři dalších stran zdůraznila, že je třeba, aby opatření bylo opravdu jen dočasné, jinak by tím úřady v Drážďanech porušily práva lidí z Pegidy.

Z kraje německého politického spektra pak zaznívá, že zákazem demonstrace, byť z bezpečnostních důvodů, německé úřady omezily demokracii v zemi. Minulý týden se v Drážďanech vydalo na pochod proti islamizaci 25 tisíc lidí.

Pavel Polák, Martin Hromádka, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme