K platům státních úředníků vznikne pracovní skupina, ANO chce změny v koaliční smlouvě

Koaliční rada rozhodla o vzniku nové pracovní skupiny ke služebnímu zákonu. Povede ji ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD. Řešit bude změnu zásad odměňování zaměstnanců ve státní službě. Rada dnes také hodnotila roční fungování koaliční smlouvy. Hnutí ANO nevylučuje, že navrhne její změny, dostalo proto do pátku čas k sepsání konkrétních připomínek, které ke smlouvě má.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Během několika málo měsíců musíme připravit všechny prováděcí předpisy, které se týkají zákona o státní službě. Měly by začít platit nejpozději k 1. červenci letošního roku,“ vysvětlil premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Týká se to i návrhů na odměňování zaměstnanců v režimu státní služby. Změna v odměňování by se měla začít implementovat od 1. ledna 2016. Na tom je shoda,“ dodal předseda vlády.

Přehrát

00:00 / 00:00

K platům státních úředníků vznikla nová pracovní skupina, rozhodla o tom koaliční rada. Bude také znovu řešit fungování koaliční smlouvy

Co se týče připomínek hnutí ANO ke koaliční smlouvě, ministrovi financí a předsedovi hnutí Andreji Babišovi třeba vadí, že resort práce chce prosadit zákon o náhradním výživném na děti, které by za neplatiče hradil stát. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ale výhrady hnutí zatím neupřesnil.

„Poprosili jsme pana premiéra, abychom mohli do pátku dát konkrétní připomínky ke koaliční smlouvě - jednak k textové části, kde jsou konkrétní věci, na kterých jsme se dohodli jako koalice, a potom jsme i diskutovali o konkrétní koaliční spolupráci na půdě sněmovny a Senátu,“ řekl Faltýnek.

„V tuto chvíli nechci říkat konkrétní věci, které bychom chtěli eventuálně v koaliční smlouvě měnit, protože se k tomu musí potkat náš klub a ministři,“ upozornil.

Znovu se zástupci vlády sejdou nad koaliční smlouvou nejspíš příští týden, ČSSD a KDU-ČSL její případné změny odmítají.

Jana Čermáková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme