Kvůli vedru chodí Brazilci v Riu na pláže nejen přes den, ale i v noci

Nezvykle silné výkyvy počasí trápí mnoho míst Jižní Ameriky. Ve velkých městech na východě kontinentu způsobily letní lijáky velké záplavy. Takové pohromy se zatím vyhýbají Rio de Janeiru, i když také tam by letos mělo být léto jedním z nejteplejších v historii. Pociťují to i lidé a vedru se vyhýbají třeba tak, že nechodí k moři nejen přes den, ale v noci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I dvě hodiny po setmění se lidé koupou na riodejaneirské pláži Ipanema. Teplota je příjemnější - místo denních čtyřicítek je 30 stupňů Celsia

I dvě hodiny po setmění se lidé koupou na riodejaneirské pláži Ipanema. Teplota je příjemnější - místo denních čtyřicítek je 30 stupňů Celsia | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Moře na pláži Ipanema je plné lidí, a to i přesto, že jsou poměrně velké vlny.

Jsou tu milenecké páry, staří plážoví vlci, ale i celé rodiny s dětmi - většími i s malými caparty.

Na tom by asi nebylo nic divného, vždyť je přeci léto, ale je už téměř dvě hodiny po setmění. Pláž sice osvětlují silné reflektory jako na sjezdovce na nočním lyžování, u vody už však příliš vidět není. Přesto je tu hodně živo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pláže v Riu fungují téměř nepřetržitě celý rok, ale teď, ve velkém vedru, je lidé navštěvují 24 hodin denně. Reportáž natočil David Koubek

„Rozhodně je to lepší teď. Přes den je hrozné vedro a je tu moc lidí,“ vysvětluje Wagner a připojuje se Edilsa. Lidi normálně chodí vychutnávat slunce, oni prý raději měsíc.

Mladí manželé mají s sebou čtyřletého syna a hlídají, aby zůstal na pláži. Přestože jako místní by měli být na vedro zvyklí, přes den chodí na pláž neradi. Navíc tohle léto je prý mimořádně horké - za poslední roky určitě nejvíc, jak říkají.

Na světelné tabuli na promenádě svítí čas - půl desáté večer - a teplota 31 stupňů Celsia. Přes den ukazuje 40 i více. Navíc pocitová teplota je ještě větší - léto začalo rekordními 55 stupni a téměř každý den přicházejí zprávy o nějakém novém rekordu.

„Voda, pivo, coca cola,“ křičí prodejci nápojů, kteří křižují pláž sem a tam. Na nadprůměrná vedra si stěžovat nemohou - s nočním koupáním jsou to pro ně žně.

„O víkendech tu bývají lidi až do rána. Prodává se dobře. Jsme tu třeba do půlnoci, do jedné hodiny,“ popisuje Enrique, který táhne polystyrénovou bednu na popruhu. „Dneska jsem už všechno prodal, díky bohu,“ pochvaluje si.

Takto prázdná bývá brzy ráno pláž Ipanema na podzim (duben 2014) | Foto: David Koubek

V 10 ráno už bude Enrique zase zpět, stejně jako stánky s občerstvením a lehátky. Spousta lidí ale jde na pláž ještě večer, nosí s sebou malé termoboxy a vlastní křesílka. Slunečníky můžou nechat doma.

Do toho hraje DJ spolu s benzinovým generátorem v pozadí a mezi tím stále ještě vesele skotačí děti.

„Jemu je to jedno, ve dne ho natřu opalovacím krémem a hotovo,“ ukazuje na syna Edilsa. „Ale v noci, jak je tu méně lidí, se může i víc vyřádit v písku,“ uzavírá mladá Brazilka.

David Koubek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme