Argentinci v ulicích požadovali vyšetření smrti prokurátora Nismana

Tisíce Argentinců vyšly do ulic a požadovaly důkladné vyšetření smrti prokurátora Alberta Nismana. Podle oficiálních míst vše nasvědčuje sebevraždě, vyšetřovatelka ale nevyloučila, že k ní mohl být přinucen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce Argentinců vyšly do ulic a požadovaly důkladné vyšetření smrti prokurátora Nismana

Tisíce Argentinců vyšly do ulic a požadovaly důkladné vyšetření smrti prokurátora Nismana | Zdroj: Reuters

Argentinci vyšli do ulic - před prezidentský palác, před budovu kongresu a také k domu, kde prokurátor Alberto Nisman bydlel a kde ho našli zastřeleného. Část lidí protestovala proti vládě.

Opoziční poslankyně, která měla Nismana doprovázet na pondělní tajné slyšení v parlamentu řekla, že pro sebevraždu neměl důvod.

Nad okolnostmi smrti se podivují i politici naklonění prezidentce Cristině Fernándezové: „Chceme vědět, která mafiánská součást naší společnosti ho k tomu přiměla," řekl poslanec koalice Julián Domínguez.

Sama prezidentka vyzvala na internetu Argentince, aby si uvědomili, jak je případ složitý a nevěřili lžím.

Prezidentka Cristina Fernándezová společně s ministrem zahraničí podle federálního prokurátora Alberta Nismana pomáhala krýt skupinu Íránců podezřelých z bombových útoků v roce 1994. Při nich v židovském středisku v Buenos Aires zemřelo 85 lidí. Jednalo se o největší teroristický útok v historii země. Nisman byl včera, těsně před slyšením v parlamentu, nalezen mrtvý.

Tělo federálního prokurátora Alberta Nismana našla v noci jeho matka a bodyguardi v koupelně jeho bytu v Buenos Aires.

Podle informací, které zatím policie zveřejnila, byl uvnitř koupelny v bytě zavřeném zevnitř. Měl jednu střelnou ránu, vedle něj ležela pistole a zásobník na náboje.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezovou s ministrem zahraničí Hectorem Timermanem | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme