Peníze mi svěřili sami senioři, tvrdí soudu exšéfka nelegálního domu pro seniory

Soud začal řešit případ nelegálního seniorského domu v Šestajovicích u Prahy. Jeho majitelku Petru Brožovou a jejího přítele Jiřího Kunčara policie obvinila z podvodu a okrádání seniorů. Částka, kterou si údajně vydělali na penzích, dosahuje jednoho a půl milionu korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exšéfka domova pro seniory Petruška v Šestajovicích u Prahy Petra Brožová a její bývalý přítel Jiří Kunčar (vpravo)

Exšéfka domova pro seniory Petruška v Šestajovicích u Prahy Petra Brožová a její bývalý přítel Jiří Kunčar (vpravo) | Zdroj: ČTK

Kunčar před soudem přiznal, že se s Brožovou dopředu domluvili na převedení majetku movitých důchodců. Majitelka to popřela. Podle ní ji peníze svěřili sami senioři na splacení celodenní péče v penzionu. Jak ale tvrdí někteří svědci, senioři v domě žili ve špatných hygienických podmínkách.

„O obyčejné pokoje by nešlo. Horší bylo, že mnozí lidé se sami neobstarali, byli inkontinentní. A pečovatelek tam bylo hrozně málo. Lidé tak byli ve špatných hygienických podmínkách, protože nebyli umytí a byli hygienicky neobstaraní,“ říká praktická lékařka Michaela Ročňová, která jeden čas do penzionu docházela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na zařízení v Šestajovicích upozornil také úřad ombudsmanky, říká vedoucí oddělení dohledu nad omezováním osobní svobody Marie Lukasová

Podle některých obyvatel Šestajovic museli senioři často čelit také fyzickému a psychickému týrání. „Všiml jsem si, že se chovali k lidem neslušně, sprostě jim nadávali. A vím, že tam byl problém s jídlem, že tam lidé chodili a chtěli po nás jídlo a cigarety. A neměli nic, peníze neměli, aby si mohli něco koupit,“ podotýká jeden ze svědků.

Petra Brožová se do hledáčku policie dostala na podnět přítele jedné z klientek. Ten si všiml, že bankovní účet důchodkyně s více než milionem korun je zrušený. Policisté navíc zjistili, že Brožová a její komplic provozovali domov seniorů bez potřebného oprávnění. Své klienty si podle toho také vybírali.

„Vytipovali do svého domova zejména osoby, které neměly žádné rodinné vazby,“ doplňuje mluvčí policie Jana Rösslerová.

Zařízení funguje bez registrace

Na podmínky, ve kterých obžalovaní provozovali domov Petruška, upozornil taky úřad ombudsmanky. „Veřejná ochránkyně práv zařízení navštívila v rámci série sedmi návštěv zařízení podobného typu,“ říká vedoucí oddělení dohledu nad omezováním osobní svobody Marie Lukasová.

Výrazně ale podle ní nevybočovalo z ostatních sedmi navštívených neregistrovaných zařízení. „Ochránkyně práv tam zjistila výrazné omezování osobní svobody klientů, zadržování jejich peněz, hazardní zacházení s léky, velké nerespektování soukromí. To jsou závažné zásahy do důstojnosti člověka,“ poznamenává Lukasová.

Provozovatelé šestajovického domova neměli stejně jako další zařízení ani registraci, aby poskytovali sociální služby. Měli jen živnostenský list na ubytovací služby. Podle Lukasové tak selhaly úřady v kontrole, za jakých podmínek podobná zařízení fungují.

„Tento fenomén se teprve objevoval a popisoval. Od té doby vzniklo docela hodně pracovních materiálů. Myslím, že tyto kauzy odstartovaly určitou reakci státních úřadů, která ale mohla být i předtím proaktivní,“ dodává Marie Lukasová.

Soud poslal obviněnou exšéfku domova pro seniory Petruška v Šestajovicích a jejího přítele minulý rok do vazby. Kunčara později z vazby propustil. Pokud senát jejich podvody potvrdí, hrozí jim až osmiletý trest.

ČRo, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme