Studenti UK dostanou Bolzanovu cenu. Třeba za práci o znakové řeči mnichů

Tři studenti Univerzity Karlovy dnes dostanou Bolzanovu cenu. Tu univerzita uděluje od roku 1994 za mimořádně objevné práce s přesahem do více oborů. Letos tak ocení disertační práci o znakové řeči v klášterech, ischemické chorobě srdeční nebo o nanokrystalech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolinum Universita, Praha 1

Karolinum Universita, Praha 1 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Cenu si konkrétně odnese Lukáš Ondič z matematicko-fyzikální fakulty za práci o silikonových nanokrystalech, Viktor Kočka z 3. lékařské fakulty, který se zabýval ischemickou chorobou srdeční, a Radka Těšínská Lomičková z Katolické teologické fakulty za disertační práci o znakové řeči v cisterciáckých a benediktinských klášterech ve středověku.

Mniši totiž, jak popsala studentka, komunikovali posunky v klášterech, kde bylo zakázáno mluvit. Znaková řeč nesloužila jen hluchým nebo hluchoněmým

Bolzanova cena se uděluje napříč všemi přírodovědnými i humanitními obory. Pojmenovaná je po českém německy hovořícím matematikovi Bernardu Bolzanovi, který žil na přelomu 18. a 19. století a také učil na Karlově univerzitě.

„Pro svoje svobodomyslné názory byl císařem v roce 1820 zbaven profesury a několik let persekvován,“ upřesňuje Vlasta Helekalová z rektorátu.

I finanční odměna

Studenti, kteří dostanou Bolzanovu cenu, si kromě diplomu odnášejí i finanční odměnu, a to 40 tisíc korun.

Loni univerzitu zaujaly práce o slovosledu, obsedantně-kompulzivní poruše nebo sladkovodních organismech ve vodách Antarktidy. V předchozích letech si diplom odnesli autoři prací o etickém kodexu učitele, o životě lidí s Parkinsonovou nemocí nebo tvůrce česko-německého slovníku matematické terminologie.

Bolzanova cena ale není jediná, kterou Univerzita Karlova svým studentům uděluje. Existuje ještě například Cena rektora pro nejlepší absolventy a své ceny mají i jednotlivé fakulty. Na filozofické dávají Cenu Jana Palacha, na právnické Leopolda Heyrovského a na 1. lékařské fakultě Cenu Jana Opletala.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme