Archeologové našli na Pardubicku figurku kozlíka. Je 6 tisíc let stará

Dolní Věstonice mají svou legendární Venuši, Třebosice na Pardubicku zas rohatého kozla. Jde o zvířecí hliněnou figurku z mladší doby kamenné, kterou našli v zemi archeologové. Je sice mladší než kypré tvary dolnověstonické plastiky, je ale stejně realistická a dokládá, že dávní umělci měli smysl pro detail. V zemi přežila několik tisíc let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Figurka kozlíka z mladší doby kamenné

Figurka kozlíka z mladší doby kamenné | Foto: Východočeské muzeum Pardubice | Zdroj: Český rozhlas

„Je to zřejmě výčnělek nádoby, který vycházel z jejího okraje. Je to vlastně výzdobný prvek na nádobě ve tvaru zvířecí figurky, která je velmi precizně provedená. Ve střední Evropě pro ni zatím nemáme žádnou obdobu,“ upřesňuje archeoložka Východočeského muzea Kristýna Bulvová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O objevenou figurku kozlíka z mladší doby kamenné se zajímal redaktor Ondřej Wolf

Kozlíkovi chybí jeden roh, má i uši, plastické oči a skoro jako by se usmíval. Figurka pochází z rozmezí neolitu a eneolitu. „To znamená z přelomu mladší a pozdní doby kamenné,“ říká Bulvová s tím, že ovce a koza jsou po psovi druhá nejstarší domestikovaná zvířata.

„Provázeli člověka i v neolitu, proto to vyobrazení není nic neobvyklého. Nicméně takhle precizně vyobrazená koza se v našem prostředí objevila poprvé,“ doplňuje archeoložka.

Hliněná figurka kozlíka, která je nyní uložena v košíčku, bude hlavním lákadlem budoucí expozice. „V košíku je proto, že si musíme uvědomit, že je to víc jak 6 tisíc let stará věc. Její povrch je relativně křehký, i když prošel stabilizací v laboratoři,“ dodává Bulvová.

Víc jak šest tisíc let stará plastika by se v budoucnu mohla objevit i na obecním znaku obce Třebosice.


Zvětšit mapu

Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme