Islámský stát dal Japonsku lhůtu na zaplacení výkupného za dvojici zajatců

Islámský stát požaduje od japonské vlády 200 milionů dolarů jako výkupné za dva Japonce zajaté v Sýrii. Džihádisté to oznámili na videu, které dnes zveřejnili na internetu. Vyhrožují, že pokud částku neobdrží do 72 hodin, rukojmí zabijí. Tokio teď pravost nahrávky ověřuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský stát požaduje výkupné za dva zajaté Japonce

Islámský stát požaduje výkupné za dva zajaté Japonce | Zdroj: Reuters

Video se podobá těm, která bojovníci Islámského státu zveřejnili už dříve. Ukazuje dva klečící muže v oranžovém oblečení, nad nimiž stojí zahalený islamista a drží v ruce nůž.

Džihádista vzkazuje japonskému premiérovi: „I když jste tisíce kilometrů vzdálení od Islámského státu, dobrovolně financujete zabíjení našich dětí a žen.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ozbrojenci Islámského státu zadržují dva Japonce. Za jejich propuštění požadují od japonské vlády 200 milionů dolarů

Zahraniční média se snaží identifikovat zadržené muže. Údajně jde o japonského novináře na volné noze, který se loni vypravil do Sýrie, a o zaměstnance soukromé bezpečnostní společnosti.

Islámský stát dosud Japonce neohrožoval, většinou se zaměřuje spíš na občany západních států.

O víkendu ale premiér Šinzo Abe v Káhiře slíbil, že věnuje 200 milionů dolarů na nevojenskou pomoc státům, které bojují proti Islámskému státu. Stejnou částku teď radikálové chtějí výměnou za životy rukojmích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islámský stát si řekl o výkupné za dva zajaté Japonce. O souvislosti se zajímal zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

„Pokud se potvrdí pravost těchto videí, bude to naše vláda považovat za neodpustitelný čin, který vyvolá náš nejvyšší hněv,“ oznámil mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Dodal, že Japonsko v žádném případě od slíbené pomoci neodstoupí.

„Japonsko bude pokračovat v aktivní politice, která směřuje k dosažení stability na Blízkém východě, ať už se jedná o izraelsko-palestinský mírový proces nebo další problémy,“ potvrdil premiér Abe, který je momentálně v Jeruzalémě.

Kvůli naléhavosti situace ale premiér zřejmě zruší zbytek své blízkovýchodní cesty. Japonská vláda zároveň prohlásila, že udělá vše pro propuštění zajatců.

Štěpán Macháček, Veronika Sedláčková, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme