Chvályhodný záměr, vyděračské metody, hodnotí postup aktivistů kolem žižkovské Kliniky novinář

20. leden 2015

Rada hlavního města Prahy dnes jedná o nájemní smlouvě na budovu bývalé kliniky na pražském Žižkově.

Náměstek primátorky Matěj Stropnický předloží záměr pronajmout budovu městu, které by jej pronajalo občanské iniciativě Klinika, jež tam chce vybudovat komunitní centrum.

V objektu, který dříve obývali narkomané a bezdomovci, chtějí aktivisté vybudovat autonomní sociální centrum. V prosinci loňského roku jich několik desítek dům obsadilo, nakonec je ale vyvedla policie.

„Budova bývalé polikliniky byl pět let prázdná, chátrala, a byla rizikovým místem pro celou oblast,“ zdůvodnil v našem vysílání důvod výběru právě tohoto objektu Arnošt Novák z iniciativy Klinika.

Podle něj mají aktivisté spoustu zkušeností, kdy postupovali legální cestou, a jejich projekty skončily na úřadech, bez výsledku.

Aktivista: Vlastnická práva mají mít limity

„Klinika je jako projekt skvělý nápad, nelíbí se mi ale použitá metoda,“ komentoval záměr aktivistů novinář a redaktor webu G.cz Ivan Brezina.

Tomu vadí, že jsou zpochybňována vlastnická práva. „Když se někam nabourám, tak vlastně začnu úřady vydírat. Navazuje to na tradici squattingu, který považuji za velký zločin.“

„Ta budova prostě někomu patří, v tomto případě státu, a ten někdo si s ní může nakládat, jak on uzná za vhodné, to je princip vlastnického práva,“ vysvětlil publicista.

Novák představil své chápání vlastnických práv: „Vlastnická práva mají mít limity. Nemyslíme, že vlastnická práva jsou posvátná a nezpochybnitelná. Nemyslím si, že by si vlastníci mohli dělat s budovami, co chtějí.“

Brezina je přesvědčen, že lze situaci řešit prostřednictvím úřadů. „Jistě za současný stav může nějaký konkrétní úředník. Lze podat trestní oznámení, apelovat na městské části Prahy, legálních možností je celá řada,“ navrhl novinář.

„Podle nás je důležité udržovat napětí mezi legitimitou a legalitou,“ řekl aktivista. „Přitáhnout k tématu pozornost a vyvolat společenskou diskuzi. A to se podařilo.“

Pokud Rada pronájem budovy bývalé kliniky schválí, občanské hnutí je připraveno začít realizovat svůj projekt okamžitě.

„Jsme schopni to začít ze dne na den dávat do kupy, ale na nás to teď nestojí,“ připomněl Arnošt Novák.

autoři: rkr , oci
Spustit audio