Předsedkyně Nejvyššího soudu Brožová rezignuje. Nahradí ji Pavel Šámal

Předsedkyně Nejvyššího soudu (NS) Iva Brožová skončí ve středu funkci. Rozhodla se tak kvůli svému důchodovému věku. Zároveň prý nechce bránit dalším změnám u soudu. Nového předsedu jmenuje prezident Miloš Zeman už pozítří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iva Brožová

Iva Brožová | Foto: Ejustice.cz

„Zítra pan prezident přijme demisi předsedkyně Nejvyššího soudu, paní doktorky Ivy Brožové. A ve čtvrtek bude jmenovat nového předsedu Nejvyššího soudu, profesora Pavla Šámala,“ potvrdil České televizi mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Brožová jméno nového předsedy komentovat nechtěla, jde podle ní o výlučnou pravomoc prezidenta. Neřekla ani to, zda s Hradem svůj odchod předem probírala.

Ani Šámal, který je expertem na trestní právo a dlouholetým soudcem NS, nechtěl o své budoucí funkci mluvit: „Budu se vyjadřovat, až ta situace nastane, do té doby to nepokládám za vhodné. Poté budu plně k dispozici.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová rezignuje, ve funkci ji nahradí odborník na trestní právo Pavel Šámal

Šámal teď společně s kolegy připravuje novelu trestního řádu. Měla by zefektivnit práci policie, státních zástupců i soudů, a tím zrychlit trestní řízení.

Dřível Šámal učil na plzeňské právnické fakultě, kvůli aféře kolem takzvaných rychlostudentů ale odešel. Podle seznamů zveřejněných ministerstvem spravedlnosti v lednu 2011 byl v minulosti členem KSČ.

63letá Brožová uvádí jako důvod rezignace svůj věk. Teď prý bude hlavně odpočívat, další činnost v soudnictví ani v jiné oblasti práva zatím neplánuje.

Nejvyšší soud vedla Brožová od roku 2002. Ustála pokus o své odvolání prezidentem Václavem Klausem a ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Odvrátila také snahu o přidělení Jaroslava Bureše k NS a jeho jmenování místopředsedou. V obou případech se jí zastal Ústavní soud, kde dříve také působila. Podle Brožové se v daných sporech podařilo posílit nezávislost NS i celé soudní moci.

Zároveň chce vyjít vstříc dalším změnám ve vedení soudu. V souvislosti s novelou zákona o soudech a soudcích totiž končí mandáty předsedům trestního i občanskoprávního a obchodního kolegia.

„Nový předseda si tak bude moci vybudovat svůj vlastní tým,“ vysvětlila Brožová. Současným šéfem trestního kolegia je Stanislav Rizman, druhé kolegium vede František Ištvánek. Mandát oběma končí na podzim.

Zároveň zdůraznila, že svou rezignací umožní jmenování předsedů Nejvyššího soudu a Nejvyššího správního soudu ve dvou různých prezidentských funkčních obdobích. „Podle mě je důležité, aby oba předsedy nejmenoval jeden prezident,“ dodala Brožová.

Podle mluvčího Nejvyššího soudu Petra Knötiga zůstane Iva Brožová u NS jako soudkyně zhruba do konce dubna, pak půjde do důchodu.

Iva Brožová | Foto: Český rozhlas

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS zpochybnil, že Brožová odchází z funkce dobrovolně: „Důkazy pro to samozřejmě nejsou, ale myslím si, že to, k čemu došlo, je určitý komplot určité části justice dohodnutý společně s Pražským hradem.“ Podle něj je také zvláštní, že prezident našel nástupce Brožové tak rychle.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO taková tvrzení odmítla. Šámala respektuje jako uznávaného odborníka. „Protože máme dělat reformu justice, protože jsme nespokojení – hnutí ANO vždycky říkalo, že justice nefunguje tak, jak by mohla fungovat, tak si myslím, že on je teď ten správný člověk na místě, kde může reformní ambice podpořit,“ upozornila.

ČTK, Lenka Jansová, Věra Pfeifferová, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme