Společnost Raiffeisen prodává ztrátovou online banku Zuno

Banka Zuno v Česku a na Slovensku změní majitele. Její současný vlastník - Raiffeisen Bank International - ji prodává kvůli ztrátě. Společnost vedle toho poskytuje i málo úvěrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číselník na trezoru - ilustr. foto

Číselník na trezoru - ilustr. foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zájem o banku, která je ve ztrátě, zřejmě bude mít některá z bank nebo finančních skupin přímo v Česku nebo z regionu střední Evropy.

Hospodářské noviny napsaly, že Raiffeisen Bank už odeslala nabídku i současným konkurentům. Vedení banky ale podle deníku zatím nechtělo prodej komentovat. Banka na trhu dál zůstává, čeká se až na to, kdo ji získá a jaká pravidla v ní nastaví.

„Pro klienty banky se nemění vůbec nic. Všechny služby, kampaně, aktivity a projekty Zuno pokračují,“ uklidňuje mluvčí banky Zuno Vladimír Michna.

Banka ústy svého mluvčího také tvrdí, že příchod nového investora je pro banku velkou příležitostí k dalšímu růstu.

Zuno má podle Hospodářských novin roční ztráty v řádu desítek milionů korun. Vedle toho se nemůže pyšnit ani velkým objemem poskytnutých úvěrů. Právě výhodné půjčky jsou jedním z lákadel, které malé banky nabízejí. Klienty většinou přitahují i na bezplatné vedení účtů.

Zuno není jedinou bankou tohoto typu, které měla nebo stále ještě má ztráty. Za loňský rok ještě všechna čísla nemáme k dispozici, ale předloni podle údajů společnosti Fincetrum dokázaly být ziskové v oblasti malých bank jen Fio banka a mBank.

Nízký růst úvěrového trhu

Nízkonákladové banky podle analytiků Fincentra na svých klientech jen velmi těžce vydělávají. Jejich klienti mívají více účtů a vybírají si nejlepší podmínky u každé služby.

Navíc se jim nechce za cokoli platit poplatky, které jsou pro tradiční banky významným zdrojem příjmů.

„Malé banky založily v první fázi na lákadle vyššího zvýšení. To vyšší úročení je pro banku prodělečné, pokud zároveň nevydělává dostatečně na úvěrech, či jiných službách,“ připomíná analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

„A v prostředí velmi nízkého růstu úvěrového trhu se zatím většině malých bank nepodařilo poskytnout dostatečné množství úvěrů, aby se dostaly do zisku.“

Počet klientů malých bank na českém trhu roste

Podle dnešních údajů společnosti Helgi Analytics, které zveřejnil server Bankovní poplatky.com, už podíl přesahuje 1,6 milionů lidí.

Ministerstvo financí chce omezit poplatky za předčasné splacení hypotéky

Číst článek

Úvěrový trh však zatím výrazně neoživuje, takže podle analytiků může špatné hospodaření u některých bank přetrvávat.

A tak mohou být i firmy, které to neustojí, a dopadnou třeba stejně jako banka Zuno.

Raiffeisen Bank (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme