Litva radí svým občanům, jak přežít případnou válku a okupaci

Litevská vláda rozesílá do škol, knihoven a na další veřejná místa v zemi manuál, jak přežít v případě války. Litevci se v něm dočtou, že nemají věřit propagandě, nebo jak se bránit proti okupantům. 100stránkovou brožurku společně napsalo tamní ministerstvo obrany a ředitelství záchranných systémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vilnius, hlavní město Litvy

Vilnius, hlavní město Litvy | Foto: Fotobanka stock.xchng

Autoři se zjevně inspirovali tím, jak Rusko před rokem anektovalo Krym, takže je velká část brožurky zaměřená na to, jak se bránit před agresí armády v neoznačených uniformách. Píše se tam třeba, že mají lidé všechny podezřelé „zelené mužíky“ ihned hlásit na policii.

Brožura 'Co byste měli vědět v případě války' se dá stáhnout také online přímo z webu ministerstva obrany, sice pouze v litevštině, ale na internetu se rychle objevily různé výtahy a překlady. Litevský ministr obrany Juozas Olekas se nijak netají tím, že "manuál k přežití" vznikl kvůli obavám z agresivity Ruska.

V publikaci jsou nejrůznější rady, jak přežít v troskách zřícené budovy nebo kde hledat humanitární pomoc. "Uvažujte klidně a nepanikařte," píše se, "střelba za vašimi okny ještě není konec světa."

Nechybí ani konkrétní rada na občanský odpor. Přes sociální sítě organizujte demonstrace a stávky. A pokud to nepůjde, škoďte nepříteli alespoň šlendriánem v práci. Předstírejte, že vám to zkrátka nejde. Manuál radí: stačí, že vám neustále něco padá z ruky, nebo nejste schopní nic napsat.

Kdyby váš zaměstnavatel pořádal manifestaci na podporu okupantů, tak na ni zkrátka nechoďte. „Vymluvte se třeba na nemoc,“ píše se v brožuře.

Trpké zkušenosti

Ministerstvo obrany tvrdí, že takovými radami nechce strašit. Litva je prý v bezpečí, protože je na rozdíl od Ukrajiny členem NATO a cílem je spíš osvěta.

Jenže zhruba polovina obyvatel Litvy podle průzkumů věří, že po ruské anexi Krymu je nezávislost jejich země v ohrožení. Litva sousedí s ruskou Kaliningradskou oblastí a má na svém území rusky-mluvící menšinu.

Ostatně s ruskou agresí mají pobaltské státy své zkušenosti. Sovětský svaz je totiž na základě dohody s nacistickým Německem na začátku druhé světové války násilně obsadil a až do začátku devadesátých let je pak okupoval.

Litva je největší z pobaltských republik | Foto: Wikipedia David Liuzzo

mkp, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme