Kyberkriminalita loni vzrostla o třetinu, policisté řešili přes 4000 případů

Počítačová kriminalita v Česku roste. Loni policie řešila více než 4000 případů podvodných e-mailů, napadení bankovních účtů nebo zneužití na sociálních sítích. To je o třetinu víc než v předchozím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Způsobů, kterým se podvodník může dostat k cizím účtům, je více. Může například do nezabezpečených počítačů rozšířit virus, který v napadeném počítači klientovi nabízí po přihlášení do internetového bankovnictví instalaci mobilní aplikace.

Ve skutečnosti jde ale o falešnou bezpečnostní aplikaci, přes kterou se útočník snaží z klientova mobilního telefonu získávat SMS zprávy a to včetně zpráv pro potvrzování transakcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přibývá podvodníků, kteří přes internet lákají z lidí přístupové údaje k bankovním účtům. Podrobnosti zjišťovala Zuzana Petráňová

Zkušenost s takovým podvodem má i 57letý Luboš, který přišel o 110 tisíc korun.

„Tam bylo – zadejte vaše telefonní číslo, tak jsem ho zadal. Zadejte šestimístný vygenerovaný kód, tak jsem ho zadal. Po kliknutí na 'dále' tam bylo: Blahopřejeme vám, máte zabezpečené zasílání SMS zpráv z naší banky,“ popisuje.

Jedná se o takzvaný phishing. „Tedy útok, ve kterém se útočník-hacker snaží získat oprávnění a přístupové údaje k jejich bankovnímu účtu a posléze realizovat falešnou transakci,“ vysvětluje náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek.

Jak se bránit podvodným e-mailům
• Pokud je mezi e-maily pošta, jehož obsah se Vám nezdá, zásadně jej neotvírejte na PC, odkud je spravováno internetové bankovnictví.
• Pokud se nezobrazuje náhled přílohy, může se jednat o přílohu závadnou.
• Neotvírejte podezřelé přílohy a ani je nestahujte na plochu PC.
• Pokud se rozhodnete přílohu zprávy otevřít, ověřte si její korektnost díky uvedeným kontaktům.
• Používejte ochranné prvky internetového bankovnictví a zamezte možnosti jejich zneužití.
• Zprávu smažte.
Zdroj: Policie ČR

Podvodník může také rozesílat falešné e-maily, které na první pohled vypadají, že je odeslala přímo banka.

Obsahují odkaz a po jeho rozkliknutí se otevře podvodná stránka, která po uživateli požaduje přístupové údaje k účtům, platebním kartám nebo jiné důvěrné informace.

Na podezřelé e-maily nereagujte, radí policie

Obranou před podobnými útoky je v první řadě mít zabezpečený počítač i mobilní telefon antivirovým programem. Dále by měli lidé dávat pozor při kontrole své elektronické pošty.

„Pokud dostanu podezřelý e-mail, který mě vyzývá k nějakému zadávání hesel nebo přihlašování, tak na něj nereaguji, neotvírám žádné přílohy,“ radí mluvčí policejního prezidia David Schön.

„Pokud už to udělám a zjistím, že jsem se stal obětí nějakého trestného činu, tak ihned kontaktuji jak banku, aby zablokovala finanční prostředky, tak policii, aby měla dostatek důkazů pro vyšetřování,“ říká Schön.

Banky také doporučují, aby si lidé při vstupu do internetového bankovnictví zkontrolovali, že webová adresa a hlavička v prohlížeči odpovídá skutečné stránce dané banky.

mka, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme