'Vstaň a zmiz!' volali umělci k Leninovu mauzoleu. Po minutě je policie zatkla

„Vstaň a zmiz!“ – těmito slovy chtěli dva ruští umělci vzkřísit Vladimira Iljiče Lenina, když svěcenou vodou polili jeho mauzoleum na Rudém náměstí v Moskvě. Záhy na to je zadržela policie. Jak napsal internetový deník grani.ru, jedná se o Olega Basova a Jevgenije Avilova, kteří se hlásí k umělecké skupině Modrý jezdec. Svůj výstup nazvali „Exorcista. Znesvěcení mauzolea“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mauzoleum

mauzoleum | Foto: Dzikie Świnie

Celé vystoupení trvalo jen asi 50 sekund. Muži přelezli zábradlí, které odděluje mauzoleum od Rudého náměstí, a přiběhli k jeho hlavnímu vchodu.

Pak začali stěny kolem polévat z pětilitrových plastových lahví svěcenou vodou, kterou si předtím přinesli z nedalekého chrámu. Oba umělce krátce poté zatkla policie.

Jak vysvětlila členka hnutí Modrý jezdec Irina Dumická, akce měla umělecký charakter a jejím cílem bylo zničit mýtus o věčném životě Vladimira Iljiče Lenina cestou jeho symbolického vzkříšení. Dodala, že umělci mají na svůj projev právo a nelze je kriminalizovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akci skupiny Modrý jezdec u Leninova mauzolea v Moskvě přiblížil zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Na webových stránkách grani.ru skupina uvedla, že chtěla svým činem zbavit Rusko sovětské minulosti, která se začala projevovat i v současnosti.

Členové Modrého jezdce se hlásí k avantgardě z počátku minulého století, konkrétně k mnichovské skupině Der Blaue Reiter, jejímž spoluzakladatelem byl například Vasilij Kandinskij. Snaží se navázat na jejich odkaz, na osvobození umění od všech akademických pout a zrovnoprávnění všech druhů umění.

Martin Dorazín, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme