Dva miliony Poláků mají finanční problémy kvůli posílení švýcarského franku

Do finančních nesnází se dostaly dva miliony Poláků. Na vině je prudké posílení švýcarského franku, o kterém nyní jednají zástupci bank společně s polskou vládou a zástupci spotřebitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za co vůbec dostává číšník, barman nebo kadeřnice peněžitou částku, kterou těmto osobám z právního hlediska vůbec nedlužíme? Je to dárek cizímu člověku? A jak vysoká částka je v případě spropitného přiměřená? Přiměřená čemu?

Za co vůbec dostává číšník, barman nebo kadeřnice peněžitou částku, kterou těmto osobám z právního hlediska vůbec nedlužíme? Je to dárek cizímu člověku? A jak vysoká částka je v případě spropitného přiměřená? Přiměřená čemu? | Foto: Fotobanka Stock Exchange

V posledních zhruba dvaceti letech polské banky nabízely mnoho půjček ve švýcarských francích a eurech.

Obě měny byly ještě před několika lety stabilnější než polský zlotý. U takových úvěrů navíc byly v minulosti nižší úrokové sazby.

Švýcarský frank po čtvrtečním rozhodnutí švýcarské centrální banky zrušit limit pro kurz domácí měny prudce posílil. K polskému zlotému od minulého týdne stoupl o zhruba 20 procent.

Výkyv kurzu jde ale na vrub dlužníka, nikoliv banky. Polákům, kteří si sjednali hypotéku ve švýcarských francích, tak nyní prudce vzrostly měsíční splátky. Takových hypoték je asi 566 tisíc a většinou je uzavírá jeden z rodičů, proto se uvádí, že problém zasáhl dva miliony Poláků.

Polská vláda neplánuje finančně vypomoci postiženým rodinám, protože úvěry by tak museli dotovat daňoví poplatníci. Ministerstvo financí se ale snaží přesvědčit banky, aby vzaly část nečekaného břemena na sebe.

Odpoledne o tom jednala skupina lidí sdružených ve výboru finanční stability. Skládá se ze zástupců ministerstva financí, bank a zástupců spotřebitelů.

„Sledujeme, co rozhovory přinesou. Paní premiérka nařídila ministrovi financí, aby hned po jejich skončení informoval o výsledku,“ upřesnila dnes mluvčí polské vlády Iwona Suliková.

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme