Krakovský soud bude rozhodovat o vydání režiséra Romana Polanského do USA

Polské státní zastupitelství připustilo vydání filmaře Romana Polanského do Spojených států. Režisér tam čelí obvinění ze zneužití 13leté dívky, kterého se měl dopustit v roce 1977. Polské úřady dřívější americké žádosti zamítly kvůli formálním nedostatkům. Teď se případným vydáním bude zabývat soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Roman Polanski se momentálně zdržuje v Polsku

Režisér Roman Polanski se momentálně zdržuje v Polsku | Zdroj: Reuters

„Žádost o vydání prověří soud v Krakově a nezávislý soud rozhodne, zda je vydání Romana Polanského do Spojených států přípustné, nebo ne,“ uvedl mluvčí státního zástupce Meteusze Martyniuka.

Režisér Roman Polanski se k sexu s nezletilou Američankou v roce 1977 na radu svých právníků přiznal a před soudem sám řekl, že je vinen, protože doufal, že dostane maximálně podmínku. Potom se ale doslechl, že by měl jít do vězení, a před vynesením rozsudku utekl do Evropy.

„Pokud řekne, že ano, tak bude mít konečné slovo ministr spravedlnosti, který rozhodne.“

Krakovské státní zastupitelství proto zřejmě režiséra předvolá. 81letý Polanský by rád v létě ve Varšavě natáčel nový film o Dreyfusově aféře.

Podle polského práva je Polanského trestný čin z roku 1977 promlčený, v Kalifornii je ale nepromlčitelný a tamní justice odmítá vyhovět žádosti Polanského právníků, aby případ uzavřela, přestože zneužitá žena prý Polanskému později odpustila a za režiséra se přimlouvají celebrity i politici.

Režisér Roman Polanski při procházce Krakovem | Foto: Reuters

Režisér Polanski plánuje ve Varšavě natočit nový film o Dreyfusově aféře

Číst článek

mkp, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme